Протягом трьох днів лікарі кололи "синьому" немовляті глюкозу і запевняли, що все добре

— 31 липня 2012, 11:30

Дитина, що мала з'явитися на світ цілком здоровою, нині в реанімації, пише ТСН.

Для Ольги Глуходід пологи були першими в житті та мали пройти без ускладнень, адже жодних застережень у медиків не було. Однак насправді пологи були складними та тривали майже добу.

Лікарі ж так і не зважилися на кесарів розтин. "З того періоду, як відійшли води, пройшло ще 5 годин, але вони нічого не робили. І коли народила, дитина була повністю синя. Вона не дихала, вона не заплакала – нічого", - розповіла породілля.

Потім, за словами батька, було згаяно ще три дні. Каже, у той час, коли треба було рятувати дитину, лікарі запевняли, що все добре. Насправді ж, як з'ясувалося згодом, маля перебувало у критичному стані. Його забрали до реанімації обласної дитячої лікарні.

"Ніжки тряслися, ручки тряслися, тіло було невпізнаваним. І вони йому прописували тільки глюкозу для підтримання стану. Все-таки згаяно троє діб, за котрі можна було врятувати, і зараз на цьому етапі все, може, інакше склалося б", - пояснює батько дитини Віктор Яценко.

Маленького Вадима відімкнули від апарата штучної вентиляції легенів, але немовля не змогло самостійно дихати, їсти, а його тіло постійно зводили судоми.

Нині, кажуть медики, стан поліпшився, але на майбутнє не дають жодного прогнозу. "В досить тяжкому стані доставлений з пологового будинку нашою реанімаційною бригадою на апаратному диханні. Звичайно, діагноз асфіксії, який є в даної дитини – це багатоітіологічний діагноз, одної причини в неї не буває", - зауважує заввідділення інтенсивної терапії новонароджених Сумської обласної дитячої лікарні Людмила Юсюк.

На прохання батьків дитину оглянула ще професор Санкт-Петербурзької медакадемії. Її висновки невтішні. "Важка енцефалопатія, кома, епілептичний статус, набряк головного мозку – ось який зробила висновок професор", - переповів батько.

Винуватцем усіх бід чоловік уважає лікаря, що приймав пологи. Медик і наполіг, щоб Ольга народжувала самотужки. Чому – журналістам пояснювати не став.
"Усе розкаже начмед, поясне ситуацію, як було і що було", - відказав він. Начмед, виконувач обов'язків головного лікаря, визнавати лікарську помилку не поспішає.

"Невідомо було, що в даному випадку буде і слабкість пологової діяльності і що будуть обвиття пуповини навколо шиї. Важко зараз сказати, чи міг би кесарів розтин врятувати дитину. Я дивлюся за медичною документацією. За нею, причин для кесаревого не було", - пояснив в.о. головного лікаря Сумського пологового будинку №1 Іван Скатиченко.

Наразі медики чекають на результати перевірки фахівців обласного управління охорони здоров'я. На них очікують і в прокуратурі, куди із заявою звернувся батько хворого малюка. Чоловік понад усе прагне довести провину лікаря, щоби унеможливити схожі трагедії в інших сім'ях.

Реклама:

Головне сьогодні