Причиною аварії АЕС Фукусіма "був людський фактор"

— 5 липня 2012, 11:14

Автори доповіді заявляють, що аварію можна було спрогнозувати і зробити все можливе для того, щоб уникнути катастрофічного розвитку подій, пише Бі-Бі-Сі.

"Аварія на "Фукусіма-1" була не природною, а техногенною катастрофою. Атомна станція не була готова ні до удару сильного землетрусу, ні до цунамі", - зазначається в доповіді.

"Очевидно, що причиною лиха став людський фактор. В уряду, наглядових органів і компанії-оператора ТЕРСО не було почуття відповідальності за життя людей і суспільство", - підкреслюють автори доповіді.

У документі перераховується цілий ряд помилок, допущених як урядом Японії, так і компанією TEPCO, якій належить АЕС.

У доповіді крім іншого згадується, що ще однією з причин аварії були особливості японської культури, в якій не прийнято заперечувати вищестоящим.

"Державні структури і TEPCO свідомо відкладали прийняття рішень, проявляли бездіяльність, або ж приймали рішення, зручні лише для них самих", - йдеться в доповіді.

Як відомо, в результаті аварії на АЕС "Фукусіма-1" навесні 2011 року повністю розплавилися паливні стрижні відразу на трьох реакторах. Велика територія довкола була забруднена радіоактивними речовинами.

Десятки тисяч людей були евакуйовані зі своїх будинків, а навколо реактора встановлена ​​зона відчуження.

Парламент Японії створив комітет з розслідування аварії в травні 2011 року.

Після аварії на АЕС "Фукусіма", яка вважається найбільш серйозним інцидентом в ядерній енергетиці після Чорнобильської катастрофи, всі 50 японських реакторів були поступово виведені з експлуатації: їх не перезапускати після чергових планових зупинок.

Реклама:

Головне сьогодні