В Туреччині відкопали скульптуру новокахетського монументального мистецтва. Фото

— 1 серпня 2012, 10:30

І те й інше було частиною монументальних воріт верхньої цитаделі Кунулуа, столиці новохетського царства Патіна (близько 1000-738 років до нашої ери), залишки яких розташувалися в 35-ти кілометрах від сучасної Анталії, пише Компьюлента.

За словами директора проекту Тіма Харрісона, професора Університету Торонто (Канада), залишки дають яскраве уявлення про складність культури залізного віку, яка виникла в Східному Середземномор'ї після розпаду великих імперій епохи бронзи.

Фігура збереглася трохи вище талії. Вона має близько півтора метри у висоту, тобто повний зріст досягав 3,5-4 метри. На бородатому обличчі сяють очі, інкрустовані білим і чорним каменем, волосся укладене рядами складних завитків.

Обидві руки зігнуті в лікті, зап'ястя прикрашені браслетами з левиними головами. Права тримає спис, а ліва - стебло пшениці. Захищає фігуру нагрудник у формі півмісяця.

Довгий лувійський напис, вирізаний на спині, повідомляє про походи царя на ім'я Суппілуліума - ймовірно, того, який вступив в сирійсько-хеттськой коаліцію 858 року до нашої ери, щоб протистояти натиску ассірійського правителя Салманасара III.

База колони складає один метр заввишки і 90 см у діаметрі. Вона лежала на боку поряд із людсьою скульптурою. На передній частині колони вирізаний крилатий бик, а ліворуч від нього сфінкс.

Реклама:

Головне сьогодні