Пентагон створив нового шпигуна – "робота-черв’яка". Відео

— 13 серпня 2012, 11:52

Тепер цього робота можуть використовувати у військових цілях: черв’як не створює шуму при русі і може проникати у невеликі отвориі слугувати шпигуном. Крім того, його непросто зламати, пише Бі-Бі-Сі.

Розробка цього винаходу відбувалася за підтримки Агентства передових оборонних дослідницьких проектів (DARPA) при Міноборони США.

Робот-черв’як дуже міцний, з ним нічого не станеться навіть, якщо на нього наступити, оскільки він здатен швидко змінювати форму, поглинаючі удари та механічний вплив ззовні.

"Його можна кидати, і він не зламається", - розповідає Сангбі Кім, ад'юнкт-професор кафедри інженерної механіки Массачусетського технологічного інституту. "Всі деталі черв’яка зроблені з волокна і є надзвичайно гнучкими, а отже, він легко змінює форму", - додає науковець.

Інженери DARPA, щоб змусити свого робота рухатись, використали технологію "штучних м’язів". Такі "м’язи" зроблені з нікелевого та титанового волокна та можуть стискатись та розтягуватись при нагріванні.

Огорнувши ці волокна навколо сітчастої трубки, розробники створили дещо подібне до кільцевих м’язів дощового черв’яка.

При подачі струму на кожен з сегментів волокон по черзі, "м’язи" скорочуються, стискаючи трубку, за рахунок чого і відбувається рух.

Окрім цього вчені додали до свого винаходу ще два "м’язи" з обох боків, щоб робот міг повертатися ліворуч чи праворуч. Швидкість руху такого "черв’яка" становить 5мм на секунду.

Реклама:

Головне сьогодні