Вчителька перемогла Табачника: школярі читатимуть "Маленького принца"

— 13 серпня 2012, 18:12

Раніше вона з однодумцями оголосила протест проти нововведень міністра освіти Дмитра Табачника, який вирішив замінити твори Вальтера Скота і Антуана де Сент-Екзюпері історіями про Гаррі Поттера, пише "Свідомо".

Вчительці не сподобалося, що тепер їй доведеться розповідати школярам про Гаррі Поттера і намагатися пояснити філософські роздуми про доросле життя Кися, зате мовчати про лицаря Айвенго і Маленького принца, котрих з програми виключили.

Вона звернулася до журналістів, створила спільноту у Фейсбуці і блоги у відомих виданнях, засипала Міносвіти зверненнями і скаргами.

У відділах освіти Мегедь і її соратникам погрожували звільненням, прес-служба Міносвіти на своїх офіційних сайтах створювала з неї образ ворога просунутої шкільної реформи.

Але Ірині Мегедь вдалося перемогти. МОН оприлюднило новий проект. В переробленій версії навчальної програми, що вже доступна на сайті Міністерства, було прибрано основні суперечності на яких наголошували невдоволені вчителі.

Так, "Гаррі Поттера" і "Хроніки Нарнії" школярі вивчатимуть лише за згодою вчителя як додаткове читання, а не під час уроків, як того хотіло МОНМС навесні.

"Балади про прокурений вагон" і "Кись", котрі вчителі вважають за дорослими для дітей такого віку, з програми викинули взагалі.

"Айвенго" і "Маленького принца" повернули.

"Фауста" і "Божественну комедію" "перекинули" на 10-11 клас. Єдине, чого тепер не вивчатимуть школярі в програмі світової літератури – це відомого "Тараса Бульбу" і "Мауглі".

Першу повість відтепер вивчатимуть на уроках української літератури у 9 класі (а не в 7-му, як це зараз), другу – для додаткового читання.

Реклама:

Головне сьогодні