Помер російський фізик та ведучий "Очевидне-неймовірне" Сергій Капіца

— 14 серпня 2012, 15:14

Капіца належав до династії російських учених. Його батько – лауреат Нобелівської премії Петро Капіца.

Про це повідомляє Интерфакс із посиланням на телеканал Россия 24.

Сергій Капіца народився в Кембриджі, де тоді працював його батько, в 1928-му році. Родина переїхала до СРСР у 1935-му.

Сергій Капіца закінчив Московський авіаційний інститут. Він займався дослідженням надзвукової аеродинаміки, магнітного поля Землі, фізики елементарних часток, прикладної аеродинаміки, пише ВВС.

У 1961-му Капіца став доктором фізико-математичних наук. Він працював у Центральному аерогідродинамічному інституті, Інституті геофізики, а також в Інституті проблем фізики РАН. Протягом 35 років Капіца очолював кафедру фізики в Московському фізико-технічному інституті. Він мав звання професора, став автором 4 книжок, десятків статей, 14 винаходів та 1 відкриття.

В останні роки, досліджуючи проблему інформаційного суспільства, глобалізації та демографії, Капіца створив феноменологічну математичну модель гіперболічного зростання населення Землі. Він є одним із основоположників кліодинаміки.

Сергій Капіца є лауреатом премії Калінга (ЮНЕСКО), Державної премії СРСР (за створення передачі "Очевидне-неймовірне", премії РАН за популяризацію науки, премії уряду Російської Федерації в галузі освіти і премії ТЕФІ.

Він здобув широку популярність завдяки своїй роботі в галузі популяризації науки. Сергій Капіца був головним редактором журналу "В світі науки" та впродовж рекордних 40 років вів телепрограму "Очевидне-неймовірне".

Реклама:

Головне сьогодні