Зібрати дитину до школи обійдеться на третину дорожче, ніж торік

— 17 серпня 2012, 17:17

Як пояснюють продавці та виробники, подорожчання шкільної форми пов’язане з подорожчанням сировини, пише Радіо Свобода.

"У цьому році ціна на шкільну форму зросла на 5%. У деяких окремих моделях – до шести. Це, на жаль, пов’язане з подорожчанням сировини, зокрема тканин шерстяних, напівшерстяних. Ми використовуємо тканину вітчизняного виробника Чернігівського комбінату "Чексил". Ми вже ведемо переговори про закупівлю сировини на наступний 2013 рік, але на сьогоднішній день ціни залишаються такими, як є. Порівняно з 2011 роком подорожчання звісно ж є" – розповіла адміністратор київської крамниці "Юність" Оксана.

У Чернігівській камвольно-суконній компанії "Чексил" давати коментарі з приводу цін на сировину відмовилися.

Ситуацію зі співвідношенням ціни та якості шкільної форми прокоментували у виробничій фірмі "ВЕЛМА".

"Справа в тому, що в нашій країні шкільна форма має виготовлятися із вовняних тканин. А те, що має місце на ринку, не завжди може називатися шкільною формою. Бавовняна тканина, її ціна формується залежно від світової ціни на вовну. Як змінюється світова ціна на вовну, так змінюється ціна вовняних тканин на внутрішньому ринку. Минулого року вона змінилася на 65%. А в цьому вона поки залишилася на рівні того року", – зазначили у фірмі.

Тож найдешевший сарафанчик для дівчаток можна знайти за 100 гривень, а піджачок для хлопчика – від 300. Тому батьки раді, якщо щось залишається з минулого року, і якщо можна на чомусь заощадити.

За даними соціологічних опитувань, для того, щоб зібрати до школи "першачка", батькам доведеться викласти не менше ніж півтори тисячі гривень. Це без урахування благодійних внесків на розвиток школи та квітів для вчительки.

Рюкзак, який краще купувати якісний та з ортопедичною спинкою, як радять лікарі, обійдеться батькам у суму від 400 гривень.

Ціни на взуття коливаються від 500 до однієї тисячі гривень.

Можна заощадити на канцелярських товарах та купити дешевші зошити. Канцтовари для учнів початкової школи обійдуться в середньому в 200 гривень, а для школярів старших класів – до 400 гривень.

Реклама:

Головне сьогодні