Американці збираються створити космічний ліфт на Місяць. Відео

— 28 серпня 2012, 17:49

Приватна американська компанія LiftPort Group минулого тижня оголосила про готовність побудувати експериментальний космічний ліфт на поверхні Місяця.

Президент компанії Майкл Лейн стверджує, що на створення такого ліфта знадобиться 8 років і всього один запуск космічного апарата, співмірного в технічному сенсі з легендарним радянським "Супутником-1".

"Близько 6 місяців тому нам вдалося зробити серйозне відкриття", - сказав Лейн, повідомляють "Вести" з посиланням на Space.com.

У чому полягає це відкриття, він розкривати не став.

Незважаючи на те, що LiftPort Group, яка базується в Сіетлі, декілька років тому була змушена тимчасово припинити існування через проблеми з фінансуванням, у компанії упевнені в успіху задуму. Там розраховують залучити інвесторів після завершення польових випробувань, які планується провести на кошти, зібрані в інтернеті.

Ентузіасти збираються за допомогою повітряної кулі підняти на висоту двокілометровий трос, яким повинен буде здійнятися робот спеціальної конструкції.

На здійснення задуманого знадобиться 8 тисяч доларів, які вже надійшли через сайт Kickstarter - інтернет-сервіс для збору коштів на реалізацію творчих проектів за схемою "народного фінансування".

Великий інтерес громадськості до проекту змусив компанію поставити нову мету – зібрати 100 тисяч доларів на початок техніко-економічного обґрунтування "місячного ліфта".

За словами Лейна, спорудження такого ліфта займе близько року й обійдеться в 3 мільйони доларів.

На амбіційний проект уже звернуло увагу NASA. До переходу в приватний сектор Лейн співпрацював із космічним відомством США, працюючи над концепцією космічного ліфта.

Фахівці вважають, що створення космічного ліфта – безракетного способу доставки вантажів на навколоземну орбіту за допомогою спеціального троса – повною мірою стане можливим не раніше середини XXI століття.

Сама ідея не нова. Вона, зокрема, описана в романі 1978 року "Фонтани раю" Артура Кларка. А вперше була озвучена ще раніше.

Сучасні концепції космічного ліфта передбачають наявність надміцного й легкого троса, один із кінців якого закріплений при земній поверхні, а інший перебуває у космосі. У натягнутому положенні він утримується за допомогою встановленої на іншому кінці противаги за рахунок відцентрової сили обертання планети. Тросом від Землі до орбіти може рухатися спеціальний підйомник – свого роду ліфт, який зможе доставляти на орбіту різні вантажі й навіть людей.

В останні роки, з урахуванням великих відкриттів у галузі матеріалознавства, зокрема, надміцних вуглецевих нанотрубок, ця ідея стала видаватися більш реалістичною, й була взята на замітку NASA.

За останні декілька років космічне відомство США навіть провело серію конкурсів серед компаній, вузів і окремих ентузіастів, на яких висока увага приділялася саме концепції космічного ліфта й пов'язаним із нею технологіям.

Концепцію космічного ліфта активно освоюють не лише в США, але й у Японії. Там найактивніше проявляє себе будівельна корпорація "Обаясі", яка планує реалізувати проект безракетного способу доставки вантажів на навколоземну орбіту за допомогою троса до 2050 року.

Реклама:

Головне сьогодні