У Німеччині стався найбільший донорський скандал за всю історію трансплантології

— 30 серпня 2012, 10:00

Дві німецькі клініки звинувачують у тому, що там торгували місцями в чергах на органи, йдеться в сюжеті ТСН.

Лікарі підробляли медичні документи та лабораторні дані, щоби зробити своїх пацієнтів критично хворими – на папері. Тоді шанси на отримання нового органа зростали в рази. Пріоритетні місця видавав своїм пацієнтам хірург з університетської клініки Геттінгена.

У такий спосіб у клініці підробили документи для 25 трансплантацій – це половина таких операцій за останній рік. Слідчі з'ясували, що до подібних фальшувань причетна ще одна клініка – в Регенсбурзі.

Там хірург арабського походження нелегально вписував у черги на органи пацієнтів з Близького Сходу. Німецька система трансплантології дала хибу на тому, що беззаперечно довіряла лікарям.

"Ми навіть не думали, що даними пацієнта можна маніпулювати. Це ж важливо для загального процесу лікування!", - зізнається віце-керівник Контрольної комісії з пересадки органів Німецької медичної асоціації Ганс Ліпперт.

"Цей скандал підірвав довіру німців до всієї системи настільки сильно, що гірше годі й уявити. Усі старання уряду, федеральних земель, медичних кас, щоби заохотити німців самостійно ухвалювати рішення, що я в разі чого стану донором, зведено нанівець", - пояснив представник пацієнтів при уряді ФРН Вольфганг Цьоллер.

Міністр охорони здоров'я провадить термінові наради, а урядовці та функціонери від медицини обіцяють посилити контроль на всіх рівнях.
Утім, головні обвинувачені в підтасовці документів на трансплантацію досі працюють, щоправда вже за межами країни. А експерти з кримінального права не знають, чи підлягають вони покаранню, а якщо там – то якому.

Реклама:

Головне сьогодні