Кількість українських студентів, які хочуть вчитися за кордоном, подвоїлася

— 30 серпня 2012, 15:03

Такими є дані освітньої агенції "A-priori Education Abroad", повідомляє Радіо Свобода.

У попередні роки число українців, охочих учитися за межами Батьківщини, становило у середньому 20 тисяч осіб на рік. Такими є дані Міністерства освіти України.

Закордонні виші приваблюють молодь якіснішою системою освіти, поглибленим вивченням предметів та безкоштовним навчанням. Утім, на думку експертів, українські університети можуть складати гідну конкуренцію іноземним. Самі ж студенти перспективу вбачають у навчанні за кордоном.

За словами української студентки Оксани Угрин, яка наразі є магістром першого року університету Хоенхайм у місті Штутгарт, до такого вибору її підштовхнув досвід, який вона отримала у стінах українського навчального закладу.

"За чотири роки я вже побачила, яка система навчання у нас, і я не можу сказати, що я в захваті. У нас надзвичайно багато теорії і майже немає практики. Мені здається, що у нас головний акцент повинен бути все-таки на практиці", – зауважила Оксана.

Утім, після здобуття освіти залишатися працювати за кордоном Оксана планує лише тоді, якщо не сумуватиме за Батьківщиною та звикне до німецького менталітету.

За словами директора освітньої агенції "A-priori Education Abroad" Оксани Лозенко, українські університети можуть конкурувати із закордонними навчальними закладами у підготовці фахівців лише за технічним профілем. "Якість освіти у більшості напрямках за кордоном набагато вища, ніж в Україні. Наприклад, Італія дуже відома своїми університетами моди та дизайну. Такої освіти не отримаєш в Україні.

Аналогічна ситуація з британськими університетами, де якість освіти щодо економіки, бізнесу, маркетингу значно вища, ніж в Україні", – наголосила Оксана Лозенко.

Тим часом, за рейтингом британського видання Times Higher Education, жоден український внз не потрапив до списку 100 кращих університетів світу 2012 року. Натомість 44 позиції у списку займають університети з США.

Міжнародний рейтинг другий рік поспіль очолює Гарвардський університет. Конкуренцію американським навчальним закладам у першій десятці рейтингу змогли скласти тільки три виші: британські Кембрідж та Оксфорд, а також Токійський університет.

Реклама:

Головне сьогодні