Ведучий "Жди меня" Ігор Кваша пішов із життя

— 30 серпня 2012, 17:41

У четвер увечері помер народний артист РСФСР, один із творців театру "Современник" Ігор Кваша.

Про це повідомила "Інтерфаксу" прес-служба Першого каналу РФ із посиланням на театр "Современник".

Кваша відомий як актор театру і кіно, а також ведучий програми Першого каналу "Жди меня".

Він народився 4 лютого 1933 року в Москві.

У 1955 році закінчив Школу-Студію МХАТ.

Із 1955 до 1957 року - актор МХАТ ім. М. Горького.

У 1957 році Квашу запросили у створюваний театр "Совремееник". Разом із Галиною Волчек і Олегом Єфремовим вони стали засновниками театру.

У якості режисера поставив спектаклі "Кабала святош", "Дни Турбиных", "Кот домашний средней пушистости", "А вам не хотится ль/Под ручку пройтиться?.." та інші.

У репертуарі "Современника" Кваша грав ролі Гаєва в "Вишневому саду" Чехова, Оповідача в "Балалайкін и К°" Салтикова-Щедріна, Папаші Карамазова в спектаклі "Карамазови і пекло" за мотивами Достоєвського, Фальстафа в "Віндзорських насмішницях" Шекспіра, Лестера в спектаклі "Граймо... Шіллера!", П’єтро в "Титулі" Галина, Саймона в "Важких людях" Бар-Йосефа, Степана Верховенського в "Бісах" Достоєвського, Сталіна в спектаклі "Поле чорної ластівки,чи Епізоди історії під кутом 40 градусів", Чебутикіна в новій редакції спектаклю "Три сестри" за п'єсою Чехова.

Кваша зіграв близько 50 ролей у кіно. Уперше на екрані він з'явився у 1961 році в ролі бійця Сені у військовій драмі Іллі Гуріна "У важку годину" ("В трудный час"). Його першою великою роботою стала роль молодого Карла Маркса у фільмі Григорія Рошаля "Рік як життя". Також серед його кіноробіт – участь у картинах "Солом'яний капелюшок", "Жереб", "Просто Сашв", "Сыщик", "Той самий Мюнгхаузен", "Казки старого чарівника", "Людина з бульвару Капуцинів".

Сам актор найкращою роботою в кіно називав роль Йосипа Сталіна у фільмі Юрія Сорокіна про Максима Горького "Під знаком Скорпіона" (1995).

Із 1998 року Кваша вів телевізійне ток-шоу "Чекай мене" ("Жди меня") на Першому каналі в Росії, а з 2008 року - передачу "Неймовірні історії про життя".

У 2008 році Кваші присудили театральну премію "Кришталева Турандот" у номінації "За честь і гідність" і Царськосельску Художню премію "За легендарний шлях у мистецтві й щирість творчого почерку".

Кваша нагороджений орденом "За заслуги перед батьківщиною" ("За заслуги перед отечеством") III ступеню "за великий внесок у розвиток театрального мистецтва й багаторічну творчу діяльність", відзначений подякою президента РФ "за великі заслуги в розвитку вітчизняного театрального й кінематографічного мистецтва".

Реклама:

Головне сьогодні