На Марсі йдуть снігопади – вчені

— 12 вересня 2012, 11:25

Вдалося їм це зробити за допомогою даних, зібраних орбітальним зондом MRO, повідомляють РІА Новости з посиланням на NASA.

"Це перші певні свідчення, які вказують на існування (на Марсі) хмар з вуглекислотного снігу. Ми чітко встановили, що ці хмари складаються саме з вуглекислоти, і вони досить щільні, щоб з них могли йти снігопади", - сказав провідний автор дослідження Пол Хейн з Каліфорнійського технологічного інституту.

Снігові відкладення на південному полюсі Марсу. Фото NASA

Група під його керівництвом вивчала виявлені раніше так звані "холодні плями" на Марсі - області з аномально низькою яскравістю в інфрачервоному діапазоні.

Дані з приладу Mars Climate Sounder на борту MRO показали, що над холодними плямами присутні хмари з вуглекислоти, а на поверхні планети в цих районах лежить іній.

"Ми виявили, що хмари і поверхневі відкладення відіграють важливу роль у зниженні інфрачервоної яскравості, і гранулярні поверхневі відкладення, найімовірніше, виникли в результаті снігопадів" - говориться в статті вчених, опублікованій в Journal of Geophysical Research.

Вуглекислотні снігопади на Марсі були зафіксовані під час зимового сезону в південній півкулі планети над південною полярною шапкою в 2006-2007 роках.

Вчені виявили великі вуглекислотні хмари розміром близько 500 кілометрів над полярним районом і невеликі "короткоживучі" хмари, на рівні 70-80 паралелі.

Присутність на марсіанських полюсах вуглекислотного льоду було встановлено десятиліття тому. Кілька років тому зонд "Фенікс" зафіксував "звичайний" водяний сніг на Марсі.

Реклама:

Головне сьогодні