В Америці виділять на юних винахідників 220 мільйонів доларів?

— 17 вересня 2012, 13:57

Фінансування проектів юних новаторів сьогодні беруть на себе приватні корпорації, університети, науково-дослідні інститути та благодійні організації, пише "Радіо Свобода".

Йдеться не про окремі поодинокі випадки, а про поширене явище.

Так, наприклад, Центр мистецтв Кімбалла у місті Парк-Сіті, штат Юта, щоліта проводить конкурси молодих винахідників віком від 5 до 10 років, і окремо для підлітків до 17 років.

Виробник інструментів найвідомішої в Америці марки Craftsman від мережі універмагів Sears щороку влаштовує конкурс юних винахідників під гаслом "Ідеї – на вагу золота" за сприяння Національної асоціації вчителів наукових дисциплін. 36 переможців отримують призи від 250 до 5 тисяч доларів.

Відбирають їх з-поміж 8500 учнів від 2-го до 8-го класу. Умови: виготовити новий інструмент або вдосконалити вже існуючий. Чимало винаходів знаходять практичне застосування і навіть отримують патенти.

Цікаві й корисні речі роблять молоді американські винахідники. Наприклад, восьмикласник Бенджамен Гайлак, дізнавшись, що його бабуся та її подруги почуваються самотніми у Центрі для пенсіонерів, виготовив робота з монітором та відеокамерою. Він дає змогу спілкуватися з рідними вдома.

Сімнадцятирічна школярка Меріен Бектел щойно отримала спеціальну нагороду і стипендію від Дейвідсонівського інституту розвитку талантів за свій винахід. Меріен виготовила прототип нового приладу для виявлення протипіхотних мін.

"Я натрапила на цю ідею ще у восьмому класі. Я грала на піаніно, а на стіні поруч висіло банджо. Тож, коли я грала певні ноти, то зауважила, що струни банджо резонують. Тоді я подумала, що можна застосувати цей принцип для виявлення закопаних мін", – розповіла вона в інтерв’ю Національному громадському радіо.

Меріен – одна з армії юних винахідників. Причому, для кожної вікової групи існують грошові нагороди і стипендії заохочення юних талантів.

Наприклад, фундація імені Христофора Колумба, створена "Партнерством для майбутнього Америки" заснувала "Премію для юних винахідників". Кожен переможець національного конкурсу отримує сектант, компас і облігацію Федерального резервного фонду вартістю 5 тисяч доларів.

Реклама:

Головне сьогодні