Храмових слонів Індії посадять на дієту

— 19 вересня 2012, 12:31

Така проблема, зокрема, постала перед владою штату Таміл-Наду на півдні країни, пише ВВС.

Там виявили, що храмові слони страждають від тучності, тож веліли храмам додержуватися рекомендацій ветеринарів і змінити дієту слонів.

"Слониха Парваті, якій15 років, важить на 500 кг більше норми, і зараз вживаються заходи щодо її схуднення", - заявив керуючий храмом "Мадурай Мінакші Амман" Пон Джайараман.

Інша слониха, 48-літня Мадхураваллі, яка живе при храмі Каллагазар, за словами її доглядача Равіндрана, важить на 700 кг більше норми.

При цьому ветеринари підкреслюють, що утримання цих тварин у неволі неминуче приводить до проблем з них вагою.

Слонів часто використовують у релігійних святах. Однак тварини при храмах мало рухаються і багато їдять. Фото xeon.co.ua

У природних умовах харчування слонів надзвичайно різноманітне – у джунглях вони вживають у їжу до 200 видів різних рослин, у тому числі фрукти, квіти, коріння й гілки дерев.

Тоді як в неволі їх годують обмеженою кількістю продуктів. Зокрема, часто їм дають рис, крупи, а також патоку.

Крім того, дикі слони перебувають у безперервному русі, щоб забезпечити собі доступ до свіжих харчів і змушені конкурувати із іншими тваринами.

"У неволі ж слони безупинно їдять, а рухаються мало – це основна причина їх тучності", - заявив головний ветеринар штату.

Як затверджують багато храмових служителів, слонів виводять на регулярні прогулянки по 5 км на день. Але, як показують дослідження, у природних умовах, щоб знайти собі 250 кг рослинної їжі в день, слонові потрібно пройти не менш 20 км.

У диких слонів проблеми з ожирінням немає. У пошуках їжі вони щодня пробігають щонайменше 20 км nat-geo.ru

Як показують дослідження, багато храмових слонів, у тому числі 37 слонів у штаті Таміл-Наду, живуть в жахливих умовах.

Цьому сприяють також місцеві забобони. Астрологи, наприклад, стверджують, що людина може відвернути від себе лихо, якщо нагодує слона.

Для цього дослідники пропонують храмам навіть свій варіант вирішення проблеми. Мовляв, було б добре декільком храмам об'єднати зусилля та купити ділянку лісу, яку перетворити в невеликий заповідник для слонів. Там би словни могли вільно жити, харчуватися і спілкуватися однин з одним.

Водночас храми могли б звідти брати слонів для участі у святах.

Реклама:

Головне сьогодні