Українські роботодавці замовчують нещасні випадки на виробництві

— 19 вересня 2012, 13:53

Вітчизняні роботодавці намагаються замовчувати про нещасні випадки на виробництві.

Ті, хто так чинить, не розуміють чи не знають, що всі грошові компенсації при ушкодженні здоров’я працівника бере на себе Фонд соціального страхування від нещасних випадків, вважає директор виконавчої дирекції Фонду Валерій Акопян.

"Роботодавець не розуміє, що до нього не буде жодних санкцій і не він буде платити за заподіяну працівнику шкоду", - сказав він в ефірі програми "Соціальний статус", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, звичка замовчувати випадки травматизму йде ще з радянських часів – адже тоді за травму на виробництві передбачалася кримінальна відповідальність керівника.

"Сьогодні ж кримінальної відповідальності за нещасні випадки на виробництві немає, крім тих, де провина керівника буде прямою", - пояснив він.

"Якщо ж буде доведено, що керівник справді дав доручення, яке призвело до травматизму, за це передбачена адміністративна відповідальність", - зазначив представник Фонду.

Акопян повідомив, що грошова компенсація за ушкодження здоров'я на виробництві є довічною допомогою, виплати починаються одразу після встановлення факту втрати здоров’я.

"Якщо людина залишилася інвалідом і не може надалі виконувати свої обов’язки, ми до пенсії компенсуємо їй 100% заробітної платні. Якщо він виконує менший обсяг роботи й отримує меншу зарплатню, Фонд компенсує різницю, яка може збільшуватися чи зменшуватися залежно від працездатності людини", - зазначив він.

Представник Фонду соціального страхування підкреслив, що 67% нещасних випадків на виробництвах трапляються через неуважність самих працівників.

Проте кожен потерпілий має право на страхове відшкодування, незважаючи на те, була в цьому його провина чи ні. Втім, якщо доведено, що працівник був у стані алкогольного сп'яніння, відшкодування може бути зменшене до 50%.

Акопян повідомив, що з 2005 року по сьогодні понад 40 тис. осіб занедужали на виробництві. Це становить у середньому близько 6 тис. випадків професійних захворювань на рік. 70-80% із них припадає на гірничопромисловий комплекс, інші – на металургійну й машинобудівну промисловість.

За його словами, у першому півріччі цього року кількість професійних захворювань збільшилася на 0,6%, водночас є тенденція до зменшення травматизму.

"Але я б не говорив, що це пов’язано з поліпшенням умов праці. Думаю, в основному це пов'язано зі зменшенням трудових ресурсів", - сказав Акопян.

Реклама:

Головне сьогодні