У Німеччині бум на латинcьку – її вчать і в школах, і в університетах

— 20 вересня 2012, 17:23

За останні сім років дедалі більше студентів обрали для себе вивчення латини в університетах.

"Тепер латиномовний бум у початковій та середній школах поширився і на університети", – розповідає Клаудія Шиндлер, яка керує Інститутом грецької та латинської філології в Гамбурзькому університеті.

"Виші, особливо ті, що серйозно зменшили кількість уроків класичної латиністики та скоротили кількість викладачів з цієї дисципліни, несподівано зіткнулися із натовпом студентів, які хочуть вивчати латину", цитує Шиндлер "Німецька хвиля".

Проте якщо студенти університетів обрали вивчення латини за власним бажанням, то школярі все ж змушені це робити.

"Моя мама хотіла, щоб я вивчав латину", – говорить Рубен. Він сміється, і однокласники теж схвально посміхаються. Якби Рубен мав можливість самостійно обирати, то опановував би італійську мову.

ВІДЕО ДНЯ

Маркус, який сидить поруч із Карлою, все ж вважає, що від вивчення класичної мови є певна користь. Хоча більшість не використовуватиме її в подальшому житті, латина допомагає систематизувати процес навчання.

"Латина –дуже логічна мова, і вона допомагає думати послідовно", – говорить він.

Багато дорослих прихильників латини підтримують аргументи чотирнадцятирічного підлітка.

В Німеччині, на відміну від інших європейських країн, зростає попит на латину. У сусідніх країнах учні майже зовсім не вивчають цю мертву мову, за винятком Австрії. Навіть в Італії та Франції студенти дуже рідко цікавляться витоками своїх власних мов романської групи.

Для Клаудії Шиндлер із Гамбурзького університету, так само як і для інших прихильників латини, ця мова означає більше, ніж основа для вивчення інших мов, логічного мислення або кращого засвоєння інших дисциплін.

"Це частина нашої культури. Це спосіб дослідити наші витоки", – додає Шиндлер.

Реклама:

Головне сьогодні