На Марсі знайшли сліди висохлого струмка. Фото

— 28 вересня 2012, 11:33

Про це повідомляється на сайті NASA.

Експерти відомства зауважують, що свідчення про наявність води на Марсі були ще раніше, але отримані зображення є унікальними.

Сліди струмка на Марсі. Усі фото NASA

Вчені вважають, округла форма гальки якраз свідчить про те, що вона була принесена у кратер потоком води. Вчені NASA навіть з’ясували, що швидкість струмка була 0,9 метри на секунду, а його глибина складала у середньому близько півметра.

При цьому вчені зробили висновок, що цей струмок був на планеті довгий проміжок часу – від тисяч до мільйонів років.

Як відомо, марсохід "Curiosity" приземлився на червону планету на початку серпня. На його борту – велика кількість складної апаратури та інструментів, за допомогою яких фахівці спробують зрозуміти, чи є Марс придатним для життя й чи воно колись тут могло існувати.

Крім того, серед завдань місії "Curiosity" на Марсі - хімічний аналіз ґрунту. Для цього апарат оснащений буром, здатним проходити вглиб поверхні на 5 сантиметрів, і різними хімічними аналізаторами. Серед них є газовий хроматограф, мас-спектрограф, рентгенівський спектрограф та інші прилади.

"Curiosity" має попрацювати на Марсі 687 земних днів - рівно рік за марсіанським літочисленням.

Дослідження за допомоги марсоходу Curiosity – один із найамбітніших і найдорожчих проектів, здійснюваних останнім часом. Його вартість складає 2,5 мільярда доларів, це перша спроба астробіологів дослідити Марс із часу запуску зондів Viking у 1970-х роках

Реклама:

Головне сьогодні