Комп'ютер навчили розбиратися в історії мистецтва

— 28 вересня 2012, 15:05

Робота авторів Ліор Шамір і Джейн Тараховські опублікували в журналі ACM Journal on Computing and Cultural Heritage, повідомляє сайт Eurekalert.

Створена авторами програма класифікувала близько 1000 картин 34 відомих сучасних і класичних художників.

Аналіз ґрунтувався на алгоритмі, розробленому для вивчення біомедицинських зображень.

Програма аналізувала форму, текстуру, виразність контурів, інтенсивність пікселів тощо.

Частина дерева подібності художників. Фото eurekalert.org

Одним із ключових етапів аналізу був попередній розподіл кольорів на зображенні на класи, згідно з їхнім сприйняттям людським оком. Цей розподіл дозволяв стерти різницю в передаванні кольору на цифрових копіях.

Після визначення для кожної картини більше 4 тисяч параметрів, їх піддавали кластерному аналізу. На його основі програма створила дерево подібності різних художників.

Попри те, що комп'ютер оцінює картини, спираючись лише на їх візуальний зміст, він здатен визначити відмінності між класичним реалізмом і стилем сучасних художніх.

Комп'ютер здатний розрізнити маньєризм і романтизм. На фото картина Понтормо "Зустріч Марії з Єлизаветою" (1529) і портрет Євграфа Давидова кисті Ореста Кіпренського (1809). А ви б відрізнили?

Машина, працюючи без втручання людини, автоматично розділила художниками на дві групи: 18 художників-класиків та 16 сучасних художників.

Усередині цих двох великих груп комп'ютер визначив підгрупи художників, які були частиною одного й того ж художнього руху.

Так, комп'ютер автоматично відніс до Високого Відродження художників Рафаель, Леонардо да Вінчі, і Мікеланджело, як дуже близьких один до одного. Художників Ботічеллі, Гірландайо й Пьеро делла Франческа машина віднесла до Раннього Відродження.

Барокових художників Вермеєра, Рубенса і Рембрандта комп'ютер також згрупував разом, як митців, що мають схожі художні стилі. Так само були згруповані й інші художники.

У той час як середній неспеціаліст може диференціювати сучасне мистецтво і класичний реалізм, однак навряд чи зможе детально пояснити, в чому різниця між тісно пов'язаними школами мистецтва – наприклад, Раннього і Високого Відродження, маньєризму і романтизму.

Експеримент показав, що машини можуть перевершити непідготовлених людей в аналізі творів образотворчого мистецтва.

Реклама:

Головне сьогодні