У Польщі введуть податок на дощову воду

— 12 жовтня 2012, 13:52

Такий податок вже платять мешканці деяких польських міст, тепер уряд визнав результат цього експерименту успішним, повідомляє "Вести ФМ".

За її словами, нововведення, на перший погляд, здалося абсурдним. Однак воно вже кілька років успішно поповнює скарбницю Познані, Кошаліна, Бєльсько-Бяла. З лютого його ввели Битомі, з березня - у Вроцлаві, а тепер законодавчо планується ввести його у всій країні.

Власники приватних будинків одноголосно виступають проти нового податку. "Для мене це не має сенсу. Як завжди хочуть тільки витягнути гроші у людей. Просто скрізь шукають грошей", - скаржиться один з домовласників.

Відповідно до законопроекту, платити податок тепер будуть всі - підприємці, торговці і власники приватних будинків або квартир, якщо вони користуються каналізацією. Розмір стягуваної державою плати буде залежати від площі, з якої опади потрапляють у водостічні труби.

Керівник муніципального підприємства водопостачання і каналізації Болеславця Юзеф Круль розповів, що щорічно в місті очищується три з половиною мільйони тонн стічних вод, з них мільйон - це дощові потоки. Платять за очистку стічних вод мешканці, а не власники фірм та магазинів.

Юзеф Круль підтвердив свої слова конкретним прикладом: "Якщо розглянути оплату великого супермаркету, він отримує воду для обслуговування своїх приміщень і сплачує тільки за неї. Але перед ним величезний паркінг, накриває його великий дах. Дощова вода з них йде до міської каналізації, на очищення. Але за це сплачують мешканці, а не власники магазину".

За його словами, з введенням нового закону, плата буде стягуватися більш справедливо: "Кожен заплатить за "свої стічні води, зі свого об'єкта".

Спочатку в основу розрахунку буде братися площа покрівлі будинку, помножена на ставку збору за тарифною угодою. Пізніше планується встановити на водостічних трубах лічильники, і тоді кожен домовласник зможе сам порахувати, скільки повинен платити.

У містах, де "дощовий" податок вже існує, мешканці платять по 10-15 доларів на рік, а муніципальний бюджет поповнюється на півтора-два мільйони доларів.

Реклама:

Головне сьогодні