У Франції створений робот, здатний замінити людину на винограднику

— 15 жовтня 2012, 16:03

Робот отримав назву Wall-Ye VIN, і він може похвалитися не тільки стильним зовнішнім виглядом, але і потужним технічним оснащенням, необхідним для вирішення поставлених завдань.

Машина пересувається на чотирьох колесах, а для виконання безпосередніх операцій вона використовує дві кінцівки-маніпулятора. У робота є спеціальний вбудований модуль GPS для автономної навігації, а свої дії машина контролює за допомогою шести камер.

Для управління Wall-Ye V.I.N. використовується програма з елементами штучного інтелекту.

Продуктивність робота достатньо велика - за один день він підрізає до 600 виноградних лоз, щоб вони росли краще. Рухаючись виноградником, робот спочатку орієнтується тільки по GPS, однак згодом "освоюється" і створює власну карту місцевості, відзначаючи на ній характеристики кожної рослини.

Машина регулярно інспектує виноградники, фіксуючи поточний стан кожної рослини і при необхідності проводячи необхідні операції, наприклад, підрізає непродуктивні молоді лози.

Як стверджує автор проекту, в ідеалі машина здатна повністю замінити живих працівників, особливо не дуже уважних, пише Gizmodo.

Перші випробування стартують на території Chateau Mouton-Rothschild в Бордо. Цей виноградник вважається одним з найбільш ексклюзивних у світі.

Якщо ці випробування пройдуть успішно, то Wall-Ye VIN почне з'являтися і на інших виноградних господарствах у Франції та інших країнах. Коштує робот недешево - вартість однієї машини становить 25 тис. євро.

Але не всі винороби поспішають впроваджувати подібне новинки на своїх виноградниках. Багато з них вважає за краще використовувати ручну працю для збирання врожаю.

А в деяких господарствах, таких як Renato Ratti (Італія), працівники збирають виноградні ягоди виключно в бавовняних рукавичках, щоб не змазати натуральні дріжджі, що знаходяться на шкірці ягід.

Реклама:

Головне сьогодні