Вчені виявили планету, схожу на Землю

— 18 жовтня 2012, 12:36

Нова планета знаходиться дуже близько до свого сонця: температура на її поверхні досягає 1200 градусів за Цельсієм, повідомляє Бі-бі-сі.

Утім, як підказує досвід вивчення інших екзопланет (тобто планет, що перебувають за межами Сонячної системи), якщо у зірки виявлена одна планета, швидше за все є й інші.

Система Альфа Центавра складається з двох близьких зірок Альфа Центавра A і B, які обертаються навколо загального центру тяжіння, і більш віддаленої Центаври Проксіма.

Планета, відкрита групою європейських астрономів, обертається навколо однієї з трьох зірок системи Альфа Центавра. Вона була зареєстрована приймачем HARPS на телескопі Європейської південної обсерваторії (ESO) Ла Сілья в Чилі.

Астрономи змогли виявити нову планету після чотирьох років замірів найдрібніших коливань в русі зірки Альфа Центавра B, які обумовлені гравітаційним тяжінням екзопланети, що обертається по орбіті.

Цей ефект можна назвати мікроскопічним, оскільки зірка зміщується в одну й іншу сторону зі швидкістю не більше 1,8 км/год.

Нова екзопланета - найближча до Сонячної системи з 840 подібних планет, наразі виявлених ученими. Повний оборот навколо своєї зірки - Альфа Центавра В - вона здійснює всього за три з половиною земних дня.

З тих пір, як на початку 1990-х років були виявлені перші екзопланети, вчені сподівалися знайти двійника нашої Землі. Нова планета відповідає цій умові тільки розмірами. Температура на її поверхні перевищує 1200 градусів, у неї навряд чи є атмосфера і звичні для нас форми життя на ній неможливі.

Проте вчені вважають, що в цій системі мають бути і інші планети: не виключено, що вони знаходяться далі від материнських зірок і там прийнятна температура і може бути вода.

"Всі відкриття минулих років свідчать про те, що коли ми знаходимо одну маленьку кам'янисту планетку, за нею слідують інші, - заявив астроном Королівської обсерваторії Грінвіча доктор Марек Кукула.- Я думаю, що у нас є хороший шанс знайти в цій системі і інші планети, більш прийнятні для життя, так що "полювання" продовжується".

Реклама:

Головне сьогодні