Марсохід Curiosity знайшов дивну породу та здивував учених. Фото

— 19 жовтня 2012, 11:41

Апарат, що зробив посадку на Марсі 6 серпня 2012-го року, цього тижня вперше використав спеціальний прилад для хімічного аналізу мінералів і виявив незвичайний фрагмент гірської породи передає ІТАР-ТАСС.

"Ми перейшли до важливої частини нашої програми з використанням пристрою "Хімін", в який завантажений перший дослідний зразок", - розповів науковий співробітник Лабораторії реактивного руху в Пасадені Джон Гроутсінгер.

За його словами, прилад дозволяє використовувати для вивчення мінералів метод рентгенівської дифракції - найточніший з усіх, які коли небудь застосовували на Марсі. Завдяки цьому можна буде зрозуміти, в яких умовах навколишнього середовища формувалися мінерали.
Вчений уточнив, що марсохід взяв зразок грунту розміром з маленьку фармацевтичну таблетку на невеличкому п'ятачку, який раніше охрестили "Кам'яним гніздом".

Curiosity проробив до нього шлях завдовжки близько 500 метрів від місця посадки. Там же він за допомогою руки-маніпулятора відкопав загадкову піщинку білого кольору діаметром один міліметр, яка різко виділялася на червонуватому марсіанському грунті.

Вона буде вивчатися за допомогою хімічного лазера, спектроскопа та інших приладів встановлених у 74-кілограмовій наукової лабораторії, розміщеній на "спині" марсоходу.

ВІДЕО ДНЯ

Раніше Curiosity виявив мінерал з хімічним складом, багатим на калій та натрій, що стало справжнім сюрпризом для вчених. За їх словами, марсіанський камінь нагадує широко поширений на Землі польовий шпат і, швидше за все, має вулканічне походження.

Американські фахівці зазначають, що дещо подібне зустрічається на Гавайських островах.

Марсоходу Curiosity належить пропрацювати на Червоній планеті в районі кратера Гейла два роки. Головна мета експедиції - спробувати виявити, чи існували коли-небудь на Марсі умови для зародження живих організмів. Цей проект окоштував НАСА в 2,5 мільярда доларів.

Усі фото NASA

Реклама:

Головне сьогодні