В американських індіанців буде своя свята

— 22 жовтня 2012, 12:30

Катері Текаквіта з племені мохок померла більше 300 років тому, проте віруючі стверджують, що вона продовжує творити чудеса, останнє з яких сталося у 2006-ому році, повідомляє Бі-бі-сі.

Так, 5-річний малюк, наполовину індіанець, впав під час гри в баскетбол і підхопив потенційно смертельну інфекцію. Тоді черниця звернулася із закликом молитися Катері Текаквіте за одужання хлопчика, і сталося зцілення, яке навіть за мірками Ватикану можна було вважати неймовірним.

Люди потягнулися до гробниці Катері, і історії чудесного зцілення пролунали одна за одною. Комусь Катері зцілила маленький опік, комусь допомогла прозріти...

Ну а після того, як у грудні минулого року сам Папа Бенедикт XVI оголосив про намір канонізувати Катері Текаквіту, паломники потоком попрямували до гробниці.

"Коли я приїхав сюди, це було дуже тихе місце, - розповідає чернець Марк Стід, настоятель базиліки, де покоїться прах Катері. - А потім раптом було оголошено, що її збираються проголосити святою, і всі немов збожеволіли".

Катері Текаквіта з племені мохок народилася у 1656-ому році в час страшних епідемій і насильства. Індіанці різних племен воювали один з одним і з численними колонізаторами - голландцями, французами та англійцями.

Блідолиці привезли з собою безліч хвороб, у тому числі віспу, до яких в індіанців не було імунітету. Батьки Катері і її молодший брат загинули від хвороби, а сама дівчина, хоча і вижила, вкрилася шрамами і майже втратила зір. Власне ім'я "Текаквіта" на мові мохоків означає "та, яка рухається на дотик".

Питання релігії мало хвилювали індіанців, і, принаймні тривалий час вважалося, що Катері була єдиним членом своєї громади, яку хрестили на Великдень 1676 і звернули в католицьку віру.

Однак Катері поплатилася за віру. Її дядько, вождь села, був невдоволений тим, що дівчина стала католичкою і відмовилася одружуватися із індійцем-мохока.

Катері довелося залишити рідне село і діставатися за 320 кілометрів до селища місіонерів Канаваке під Монреалем.

Там вона стала зразком релігійного завзяття. Катері дала обітницю безшлюбності, босоніж ходила по льоду, снігу й розпеченому вугіллю.

Деякі мохокі з Канаваке байдужі до своєї знаменитої попередниці. Багатьом індіанцям, в культурі яких центральною фігурою є багатодітна мати, незрозуміла ідея вічної діви і "хрестової нареченої". У інших, Катері викликає неприємні асоціації з колонізаторами, втратою земель і традицій.

І все ж сьогодні 680 тисяч корінних американців зараховують себе до католиків.

Катері померла в 24 роки, і відразу після її смерті місіонери стали спостерігати дива.

Реклама:

Головне сьогодні