Японські вчені навчилися "підглядати" за сновидіннями

— 22 жовтня 2012, 17:16

Результати своєї роботи вчені доповіли на нейробіологічної конференції в Новому Орлеані, пише Lenta.ru із посиланням на NatureNews.

Експерименти проводилися блоками по три години протягом декількох тижнів. Добровольців розміщали в томографі, де вони повинні були заснути. Як тільки в мозку учасників експерименту починала виникати характерна для початку сну електрична активність, їх будили і розпитували про зміст сновидіння.

Протягом години проводилося шість-сім таких циклів засинання і пробудження, а всього кожен з добровольців розповів про зміст своїх снів близько 200 разів.

З вербальних повідомлень учасників експерименту вчені виділяли 20 ключових слів, які зустрічалися в їх снах найбільш часто (наприклад "автомобіль" або "чоловік"). Потім добровольцям демонстрували відповідні зображення вже наяву і одночасно записували виникаючу мозкову активність.

Учені порівнювали характерні патерни збудження в візуальних ділянках мозку, які супроводжують виникнення образів уві сні і при їх розгляданні наяву.

У підсумку, дослідники навчилися на основі електричної активності мозку вгадувати ті образи, які бачили добровольці під час сновидіння.
"Аналізуючи мозкову активність протягом дев'яти секунд перед пробудженням, ми, наприклад, могли передбачити з вірогідністю 75-80 відсотків, чи присутній у сновидінні чоловік" - каже один із авторів дослідження.

Реклама:

Головне сьогодні