Вчений: емоційні сигнали між співрозмовниками зрозумілі всім націям

— 25 жовтня 2012, 15:58

Вчений Скайлер Плейс з Університету Індіани в іншому експерименті демонстрував учасникам десятисекундний уривок з відеозаписів бесід, зроблених Йенсом, повідомляє Inopressa із посиланням на Tagesspiegel.

На підставі епізоду в середині бесіди учасники повинні були оцінити, чи зацікавлені люди, що спілкуються один в одному. З'ясувалося, що для вірної оцінки багатьом спостерігачам - і німцям, і американцям, і китайцям - вистачало цих секунд. Результат залишався вірним навіть при відключенні звуку і навмисне-розмитому зображенні.

За словами Плейс, його гіпотеза полягає в тому, що жести і поза містять інформацію про те, чи вважає людина привабливим свого співрозмовника, зрозумілу і носіям інших культур.

"Значить, існує якесь есперанто любові", - коментує автор. Можливо, припускає він, справа в тому, що Голівуд формує модель поведінки на початку еротичного контакту у всьому світі, однак віденський психолог Елізабет Оберцаухер припускає, що деякі сигнали не регламентовані нормами культури і не піддаються свідомому контролю.

Плейс також підтвердив існування механізму, згідно з яким людина оцінює ступінь привабливості передбачуваного партнера за наявністю конкурентів, які домагаються прихильності тієї ж людини.

Коли Плейс запитував студентів, що брали участь в експерименті, про те, чи хочуть вони самі зустрічатися з ким-небудь з учасників бесіди, студенти частіше ствердно відповідали на це питання, якщо, на їхню думку, побачення закінчилося продовженням відносин.

Автор вказує, що більше третини "швидкісних побачень", проведених в ході експерименту, закінчилися повторною зустріччю, а майже 5% учасників зав'язали тривалі стосунки з співрозмовниками.

За даними берлінських дослідників, найбільш популярні були люди з привабливими обличчями, а також з високим рівнем статевих гормонів.

Реклама:

Головне сьогодні