Curiosity знайшов на Марсі ґрунт, схожий на гавайський

— 31 жовтня 2012, 12:57

Про це йдеться в офіційному повідомленні НАСА.

Мінерали були виявлені у першому зразку марсіанського ґрунту, які аналізувалися за допомогою встановленого всередині марсоходу рентгеноструктурного спектрометру CheMin.

Ідентифікація мінералів у гірських породах і ґрунті Червоної планети має вирішальне значення для кінцевої мети експедиції та для оцінки умов навколишнього середовища планети. Кожен досліджений мінерал "фіксує" умови, за яких він сформувався.

Наприклад, вуглець у різних умовах може створювати графіт чи діамант.

Марсохід збирає часточки для аналізу

Рентгеноструктурний спектрометр CheMin використовує дифракції рентгенівських променів для ідентифікації мінералів. Цей метод дозволяє "зчитати" кристалічну структуру мінералу. Він забезпечує більш точну ідентифікацію аналізованого матеріалу, ніж це робилося раніше.

Вчені встановили, що приблизно половину обсягу марсіанського ґрунту займають аморфні речовини, такі як вулканічний пісок. Інша половина складена з мінералів, що утворюються при кристалізації магми - польового шпату, піроксену і олівіну.

Раніше схожість із земними вулканічними породами Curiosity виявив біля каменя "Джейк Матіевіч", аналіз якого проводився за допомогою лазерної гармати СhemCam і спектрометра APXS.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні