Вчені навчились розпізнавати вік вина
Новий метод представив фізик Антоніо Д'онофріо з університету Неаполя. За словами вченого, достатньо взяти невелику пробу вина за допомогою шприца, щоб встановити не тільки вік вмісту пляшки, але й походження винограду, з якого був зроблений напій.
"Ця техніка, - підкреслює експерт, - представляє особливий інтерес для старовинних винних погребів, так дозволяє визначити вік вина, а також місце походження напою. Для цього ми використовуємо вуглець-14 і ізотопи кисню, і розпізнаємо властивості води, яку отримувала рослина, після чого неважко встановити місцевість, де виноград вирощувався".
За допомогою цього методу можна встановити вік вина до 1960-го року з точністю до шести місяців. Ця ж техніка може застосовуватися і для визначення місця походження сиру або мінеральної води.
За матеріалами Аlcoexpert.ru