За 70 років на Землі може не лишитися кави – вчені
Найпопулярнішим та найпоширенішим сортом кави є арабіка, вона складає 70% від усієї кави, яку ми п’ємо. Арабіка росте в гірських лісах, яких дедалі меншає.
Про це повідомляє The Daily Mail.
Кава, що росте на комерційних плантаціях, є дуже вразливою до хвороб та змін клімату. Нині люди ще можуть оновлювати плантації за допомогою лісових рослин, якщо ж "дикої" кави не стане, виробництво улюбленого в цілому світі напою опиниться під загрозою.
Якщо вже найближчим часом не почати рятувати гірські ліси, ціни на каву почнуть стрімко зростати, передрікають фахівці британського Королівського ботанічного саду К’ю.
"Надзвичайно важливим є зберегти арабіку в її природному середовищі. Без цих диких (генетичних) ресурсів кавова галузь стане незахищеною від шкідників чи хвороб", - говорить керівник відділу досліджень кави Аарон Девіс.
"За найгіршим сценарієм, за 70 років арабіка перестане існувати в дикій природі", - запевняє він.
Сьогодні каву виробляють 70 країн світу. В цій галузі працює близько 26 мільйонів людей. Найбільшим виробником кави є Африка, а більшість диких кавових лісів знаходиться на території Судану та Ефіопії.