Електронна медицина в Україні: як це працює

Отримувати медичні послуги сьогодні можна без фізичного контакту пацієнта з лікарем. Звичайно, якщо вам треба поставити пломбу, Skype не допоможе це зробити.

Однак більшість не дуже приємних контактів з медициною вже можна компактно втиснути в он-лайн вимір.

Електронна медицина – синтез розвитку медичних та інформаційних технологій. Цей напрям складається з багатьох перспектив: від створення відкритих цифрових реєстрів пацієнтів до лікування хворих на відстані.

За останній рік в Україні можна було почути про кілька проектів, які намагалися впливати на швидкість і доступність медичних послуг завдяки інтернету.

Для опису дистанційної передачі медичних даних, часто використовують термін "телемедицина". Розрізняють клінічну (лікар–лікар) та індивідуальну (пацієнт–лікар) телемедицину.

В Україні сьогодні експерти все ще обережно ставляться до використання індивідуальної телемедицини, адже її діяльність викликає ряд професійних, етичних та юридичних суперечностей.

Проте вже можна знайти приклади її вдалого застосування. Зокрема, у Совєтському районі Криму, починаючи з минулого року, силами громадських активістів були організовані сеанси дистанційної медичної консультації.

"Пацієнту не потрібно було їхати в районний центр 10-30 км, що економило і гроші, і час – розповідає Ельнур Алієв, заступник голови Центру розвитку громад "Перспектива", причетного до запуску цієї програми. – В рамках проекту в приміщенні бібліотеки раз на тиждень збиралася група людей. Бібліотека готувала теми консультацій і заздалегідь передавала лікарю. Лікар, знаходячись в приміщенні лікарні, проводив тематичні консультації і відповідав на запитання протягом години. Припустимо, групу цікавила профілактика судинних захворювань. Лікар готував інформацію по темі, та після інформування відповідав на питання".

Варто додати, що наразі громадська організація "Перспектива" за допомогою механізму колективного фінансування шукає засоби на продовження реалізації програми сімейної он-лайн медицини.

Семейная медицина from BIGGGGIDEA.COM on Vimeo.

В цей же час, в Україні набагато ширше розвинена клінічна телемедицина. Існує чимала кількість різноманітних проектів в цьому напрямку.

Наприклад, лікарі Дніпропетровської, Донецької, Одеської, Волинської областей можуть користуватися для консультацій з колегами регіональними телемедичними мережами.

А в національній мережі теле-електрокардіографії за останні 5 років між спеціалістами було проведено понад 150 тисяч сеансів зв’язку.

"В одних лікарнях щороку проводяться сотні телеконсультацій, в інших – лише розмірковують про їх доцільність. Тобто гарна, активна робота поєднується із малою інформованістю і пасивністю", – резюмує сучасний стан телемедицини в Україні заступник головного редактора "Українського журналу телемедицини та медичної телематики" Антон Владзімірський.

Крім каналів, які прискорюють і спрощують надання медичних послуг, напрям електронної медицини включає в себе створення спеціальних інтернет-порталів, які систематизують і роблять більш відкритою медичну інформацію.

Зокрема, у Києві навесні цього року в рамках "Стратегії розвитку 2025" була запропонована концепція "Київська медицина майбутнього". Згідно з нею, планувалося впровадити електронні медичні карти, створити можливість запису на прийом до лікаря через інтернет, а також запустити сайт, на якому б користувачі могли інтерактивно оцінювати якість медичних послуг у столиці.

Наразі подібний сайт почав діяти в тестовому режимі. Несподіваний проект "Мій лікар" запропонував можливість киянам через інтернет обрати собі сімейних лікарів.

Як відомо, розповсюдження сімейних лікарів, замість системи дільничних, в Україні ініційовано медичною реформою, розпочатою в 2010 році. Очікується, що спеціалісти широкого профілю будуть обслуговувати до 60-80% медичних звернень, а на одного сімейного лікаря припадатиме приблизно 1500 пацієнтів.

Функція дистанційного самостійного вибору лікаря є гарним прикладом нових можливостей електронної медицини. Крім того, завдяки сайту, кияни можуть залишати відгуки про роботу спеціалістів і мати перелік усіх лікувально-профілактичних закладів столиці.

Приблизно в той же час, схожий проект всеукраїнського масштабу був запропонований з боку громадськості. Економістка Катерина Руських вирішила, що очікування на покращення "згори" невиправдані, і подала ідею "Контролюй свою лікарню" на конкурс соціально-корисних інтернет-проектів SocialBoost, який проводив Кабінет Міністрів.

Задум мав на меті створення сайту, де пацієнти українських лікарень могли б залишати відгуки і скарги про медичні заклади. За даними авторки проекту, на сьогодні в Україні системою медичного обслуговування незадоволенні 62% опитаних жителів міста та 71% селян.

Тому метою проекту було одночасно покращення якості надання медичних послуг та зростання активності пацієнтів у створенні запиту на хороше обслуговування. Крім того, проект міг би бути основою для створення єдиного он-лайн каталогу українських медичних закладів.

Попри те, що проект "Контролюй свою лікарню" переміг в конкурсі, він і досі шукає ресурси для реалізації.

Таким чином, інформаційні технології сьогодні можуть робити медицину доступнішою. Однак, початком втілення перспектив електронної медицини має стати елементарне поширення доступу людей до інтернету.

Реклама:

Головне сьогодні