На Новий рік українці хочуть у подарунок гроші й подорожі – опитування

— 19 листопада 2012, 18:24

Друге місце серед подарунків, які українці хотіли б отримати, традиційно займають подорожі.

Про це свідчать результати щорічного дослідження настроїв українських та європейських споживачів у сезон новорічних та Різдвяних свят 2012-2013 років, яку провела компанія Deloitte.

У той же час, дарувати гроші в поточному році буде менше людей, ніж у минулому. Кількість українців, які планують подарувати гроші для своїх друзів і рідних, зменшилася з 43% до 26%.

Подорожі, комп'ютери та смартфони, які є найбажанішими подарунками серед багатьох українців, навіть не увійшли до списку ТОП-10 найпопулярніших подарунків.

А ось найбільше шансів в українців отримати в подарунок на Новий рік косметику та парфумерію або солодощі.

На новорічні свята 41% українців планує дарувати більше корисних подарунків, ніж у минулому році. Розвиваючим іграшкам і книжкам надаватиметься перевага як подарункам для дітей.

Зросте кількість українців, які шукатимуть подарунки на розпродажах. На вартість товару більше уваги звертатимуть 46% опитаних. Приблизно 56% українців зазначили, що намагатимуться знизити кількість імпульсивних покупок. У той же час попит на товари під торговими марками роздрібних мереж дещо знизиться.

Загалом святковий бюджет українців, порівняно з іншими європейськими країнами, залишається на досить низькому рівні – 3 684 грн. Менше на новорічні свята витратять лише мешканці Польщі та Нідерландів.

"Водночас спостерігається тенденція до зміни пріоритетів українських споживачів. Витрати українців на новорічний стіл збільшаться на 27,7%, тоді як витрати на подарунки, що є найбільш суттєвою статтею витрат, зменшаться на 18,5%", - йдеться у повідомленні.

"Українці вчаться економити. Якщо кілька років тому наші дослідження демонстрували імпульсивність покупок, то сьогодні на перше місце вийшли прагматизм і ретельне планування бюджету", - зазначає Ольга Шамритська, старший менеджер компанії "Делойт", керівник групи з надання послуг компаніям роздрібного сектору.

У свою чергу святковий бюджет європейців на новорічні та різдвяні свята 2012/2013 року залишиться практично незмінним у порівнянні з минулим роком і становитиме 591 євро. Найбільше скорочення святкових витрат очікується серед мешканців Португалії (13,5%) та Греції (16,2%).

Плануючи новорічні свята, українці в першу чергу розраховуватимуть на власні заощадження. Попит на кредити й позики як в Україні, так і в усій Європі різко скоротився в порівнянні з минулими роками.

Компанія "Делойт" проводить передноворічне дослідження споживчих настроїв у 18 країнах світу протягом 15 років. Україна бере участь у дослідженні вп'яте.

Цього року в межах дослідження було опитано 18 587 споживачів методом Інтернет-анкетування протягом другого й третього тижнів вересня.

Реклама:

Головне сьогодні