Екологи кажуть, що у Януковича саботують створення заказників

— 23 листопада 2012, 12:52

Про це йдеться у зверненні активістів природоохоронних організацій до президента Віктора Януковича.

Природоохоронці наголошують, що лише президент має повноваження створювати своїми указами нові природно-заповідні території загальнодержавного значення.

За словами заступника голови Національного екологічного центру України Олексія Василюка, протягом останніх трьох років були підготовлені укази президента про створення 11 заказників та 5 пам‘яток природи загальнодержавного значення.

"Ці укази погоджено із центральними органами виконавчої влади та організаціями, схвалено на засіданнях уряду та подано на розгляд адміністрації президента. Проте на стіл президента вони так і не потрапили", - заявив він.

Серед не переданих проектів укази про заповідання цінних територій в Луганській та Тернопільській областях, де пропонується оголосити заказники "Волощина" та пам'ятки природи "Балка Крейдяний яр", "Печера Опільська".

Також природоохоронці просили розширити 3 парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва та надати статусу заказників таким цінним землям, як "Урочище Терське", "Добрянські гори", "Ельба", "Балка Ковильна" та "Товтровий степ".

Крім того, йдеться про проект створення пам’яток природи в Луганській та Івано-Франківській областях та оголошення заказників "Дельфінієвий схил", "Єлізаветівський степ", "Сафоново", "Калинове-Довге", "Церковний ліс".

"Не виключено, що в адміністрації президента працюють люди, які принципово саботують створення заповідних територій, бо самі є мисливцями або власниками незаконних будинків на заповідних землях", - заявив Василюк.

"Інакше пояснити, чому вони так довго не дають на підпис президенту такі важливі для охорони природи укази, я не можу", - додав він.

У своєму зверненні екологи просять Януковича доручити голові адміністрації президента Сергію Льовочкіну "припинити приховувати зазначені проекти указів президента України та подати їх на підпис".

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні