Маріупольці протестують проти смогу та викидів. Відео

— 5 листопада 2012, 13:28

Близько 10 тисяч маріупольців вийшли на мітинг за чисте повітря, пише Радіо Свобода.

Екологічна ситуація в місті є дуже складною, констатують фахівці. Металургійні гіганти "Азовсталь" та комбінат імені Ілліча щоденно викидають у повітря, а також у море тонни шкідливих речовин.

Чергова хвиля обурення екологічною ситуацією в місті здійнялася після того, як наприкінці вересня міськрада ухвалила Програму охорони та оздоровлення навколишнього середовища Маріуполя до 2020 року. Екологи у цьому зв’язку б'ють на сполох, запевняючи, що документ є декларативним.

За словами Анастасія Богданович, еколога та однієї з організаторів мітингу, якщо влада не почує, революція почнеться з Маріуполя.
"Це початок нового відліку в Маріуполі. Сьогодні нарешті люди зрозуміли, прокинулися і зрозуміли, що вони господарі, що від них щось залежить. Нас почують, бо якщо не почують, то революція почнеться з Маріуполя", – зазначила Анастасія Богданович.

Люди вимагають суттєво збільшити штрафні санкції за забруднення довкілля, щоб промисловим підприємствам було невигідно здійснювати викиди. Маріупольці також зажадали від обох підприємств модернізації виробництва та ефективної роботи очисних споруд.

Мешканці міста запевняють, що багато хто з них уже має токсикологічний бронхіт, однак медики його не діагностують.
Голова профспілки підприємців Приазов’я Лілія Тихонова уточнила, що мітингувальники не вимагають закриття підприємств, які забруднюють довкілля.

"У нас стоїть питання не закриття заводів, бо робочі місця потрібні. Ми за те, щоб змінити екологічну ситуацію у кращий бік. Щоб очисні споруди почали працювати, щоб виділялися підприємствами кошти. Нехай будуть дозволені норми, але зараз вони перевищені в багато разів", ­ сказала вона.

Тихонова додає, що активісти також вимагають відставки обласного керівництва та маріупольського міського голови Юрія Хотлубея, які, на думку мітингувальників не роблять для виправлення ситуації нічого.

Юрій Хотлубей, у свою чергу, на зустрічі з учасниками акції протесту зазначив, що також занепокоєний погіршенням екологічного стану і не знає, чому це відбувається, адже заводи звітують про зменшення викидів. Він пообіцяв, що депутати-маріупольці будуть вирішувати це питання на рівні Верховної Ради.

У свою чергу голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький запевнив, що обласна влада робить усе від неї залежне для поліпшення екологічної ситуації у Маріуполі.

Реклама:

Головне сьогодні