Помер відомий бразильський архітектор

— 6 грудня 2012, 12:04

Він здобув собі всесвітню популярність як архітектор основних урядових будівель в Бразиліа - заснованої в 1960 році нової футуристичної столиці його рідної країни, пише Бі-бі-сі.

Серед його знаменитих робіт - будівля ООН в Нью-Йорку, над він якою він працював разом з архітектором зі Швейцарії Ле Корбюзьє.

Німейер продовжував працювати над своїми архітектурними проектами аж до початку цього року.

"Бразилія позбулася сьогодні одного зі своїх геніїв. Це день для того, щоб сумувати про його смерть. Це день для того, щоб зрадіти про його життя", - сказала президент країни Ділма Русеф.

Оскар Німейер почав свою кар'єру в 1930-і роки, коли в Бразилії в основному все ще копіювали неокласичну європейську архітектуру і зводили щедро прикрашені будівлі, схожі на палаци.

Його сміливі футуристичні споруди в новій бразильській столиці були покликані символізувати впевненість у майбутньому країни. Зовнішність цих будинків стала культовою для сучасної архітектури.

Він розробив свій власний стиль, який поєднує силу і твердість монолітних залізобетонних конструкцій з ажурними, витонченими вигинами.

Славнозвісна будівля ООН у США, фото darkway.org

Одного разу він зізнався, що вигнуті лінії в його будівлях навіяні вигинами форм бразильських жінок.

Будучи непохитним комуністом - і особистим другом Фіделя Кастро, - Німейер втік з Бразилії після приходу до влади військової диктатури і оселився у Франції, де і викував свою міжнародну кар'єру.

У 1988 році він отримав престижну Прітцкерівську премію, яка в архітектурному світі вважається аналогом Нобелівської.

Його стиль не кожному був до смаку. Деякі говорили, що будучи комуністом він не плекав особливого людинолюбства, концентруючись більше на архітектурних формах будівлі, ніж на його функціональності і зручності мешканців.

Авторству Німейєра належать більше 600 будівель по всьому світу. Його спадщина включає в себе музеї, монументи, школи і церкви, як в Бразилії, так і далеко за її межами.

Реклама:

Головне сьогодні