Аналіз ДНК врятував американця від страти

— 13 грудня 2012, 10:59

Деймон, якого арештували, коли йому було лише 22, став 300-м ув’язненим у США, чию невинуватість врешті довів такий тест, та 18-м із тих, кого було несправедливо засуджено до страти.

Про це повідомляє The Guardian.

Виходячи з воріт в’язниці в штаті Луїзіана, Тібодо промовив до охоронців: "Без образ, але сподіваюся більше ніколи вас не побачити".

Засуджений до страти за вбивство, чоловік провів багато років у камері 1,8 на 3 метри. Лише на одну годину на день його виводили до "камери для прогулянок", яка була заледве просторіша за його власну. Єдиною розкішшю Деймона була ранкова чашка кави, єдиною втіхою – читання Біблії. Він бачив, як двоє людей із сусідніх камер пройшли своїм останнім шляхом до приміщення, де проводилися страти, і намагався не думати про той день, коли вирушить туди сам.

"Я змирився з тим фактом, що помру за те, чого не робив. Насправді ж усі ми колись помремо, від цього було значно легше", - пригадує Деймон.

Страшна подія, після якох життя Тібодо та його рідних полетіло шкереберть, сталася влітку 1996-го року. Юнак гостював у дальніх родичів, котрі мали 14-річну доньку на ім’я Крісталл. Увечері 19-го липня дівчинка попрохала Деймона сходити з нею до супермаркету, розташованого неподалік. Хлопець був зайнятий, тож Крісталл пішла сама.

Живою дівчинку-підлітка більше ніхто не бачив. Її тіло знайшли за день на березі річки Міссіссіппі.

Того ж дня Тібодо арештували. Він розповідає, що слідчі тиснули на нього, кажучи, що його алібі ніхто не підтверджує. Юнак пройшов тест на детекторі брехні. Коли він почув, що результати показали, що він бреше, Деймон зомлів. 21-го липня, після 9-годинного допиту і залякування він погодився підтвердити, що зґвалтував та вбив Крісталл, а деталі злочину підказали йому самі поліцейські.

"Я не спав, я був голодний, я втомився від цього. У якийсь момент мені стало байдуже, я просто хотів, щоби це припинилося", - говорить він.

"Я – не найрозумніша людина на планеті, але я міг уявити, як померла Крісталл, та як її знайшли, з того, що вони мені казали. Я лише склав частини докупи і дав їм зізнання, якого вони хотіли", - пояснює чоловік.

Чимало фактів ще тоді вказувало на невинуватість Деймона – так сама матір нещасної дівчини засвідчила, що юнак був поряд із нею, коли вона заявила в поліцію про зникнення доньки, тож фізично не встиг би вернутися додому з місця вбивства. Експерти встановили, що вдарили дівчину не рукою, як казав "убивця", а якимось предметом, і що жодного сексуального контакту перед смертю Крісталл не мала.

Судовий процес тривав 3 дні, присяжні радилися 45 хвилин та винесли вирок: Тібодо винний у вбивстві та зґвалтуванні. Його засудили до страти.

Минуло 15 страшних років, доки групі правозахисників вдалося добитися перегляду справи та проведення дослідження ДНК, яке довело: Деймон безневинний. Чоловік повернувся додому, де проходить реабілітаційну програму та намагається відбудувати своє зруйноване життя.

Реклама:

Головне сьогодні