Британці спрощують систему всиновлення

— 24 грудня 2012, 10:58

Найбільша реформа процесу - усиновителям дадуть можливість ознайомитися з базою даних про дітей і підлітків, що знаходяться в черзі на усиновлення, і заздалегідь дізнатися інформацію про них. Утім, для цього доведеться змінювати законодавство, заявив представник британського департаменту освіти, пише Бі-бі-сі.

Уряд хоче зацікавити перспективою усиновлення сотні громадян і створити для них привабливі умови, однак перевірка майбутніх батьків буде як і раніше суворою і скрупульозною.

Також держава планує дати усиновлювачам право на додаткову відпустку, щоб вони могли ближче познайомитися з дітьми. Усиновленим дітям у віці двох років будуть надані місця в яслах - 15 годин безкоштовного перебування на тиждень.

За словами замміністра освіти Едварда Тімпсона, щороку цікавість до опіки над дітьми проявляє близько 15 тис. британців. Вони збирають інформацію про можливість усиновлення, але потім багатьох відлякує складність і тривалість процедури. На перевірку потенційних батьків часом йдуть роки, і весь цей час діти залишаються в притулках або у тимчасових опікунів.

Влада готова фінансувати проведення спеціальних днів усиновлення, на яких дорослі знайомляться з дітьми.

Благодійна організація BAAF вже провела три подібних заходи, і в результаті кожній п'ятій дитині з тих, хто брав участь у цьому дні, успішно підібрали родину.

Кількість усиновлень в країні зростає: у 2010 році отримали прийомних батьків три тисячі дітей, в 2012 - вже більше чотирьох тисяч. Але ще стільки ж - близько 4000 - позбавлені батьківської опіки і чекають, коли їм підберуть сім'ю.

У Британії вже діють нововведення, які полегшують життя прийомних сімей: усиновителям - матері і батька - надається декретна відпустка такої ж тривалості, як біологічним батькам у разі народження дітей; діє гаряча телефонна лінія та спеціалізований веб-сайт для екстреного консультування сімей.

Реклама:

Головне сьогодні