Американський психоаналітик: хвалити дітей – шкідливо

— 14 січня 2013, 16:26

Батьківська похвала може нашкодити самооцінці дитини і створити їй труднощі в навчанні, попереджає американський психоаналітик Стівен Гросс.

На його думку, небезпеку становлять "порожні фрази" такі як "у тебе добре вийшло, дорогенький", "ти такий розумничок".

Про це повідомляє The Daily Mail.

"Порожня фраза – це так само погано, як і бездумна критика – вона висловлює байдужість до почуттів та думок дитини", - говорить Гросс.

Він стверджує, що захоплення дитиною не чинить позитивного впливу на її самовідчуття та радить вихваляти дівчаток та хлопчиків рідше.

Як доказ Гросс наводить результати дослідження, проведеного психологами з Колумбійського університету.

До нього були залучені 128 учнів віком 10-11 років, котрих попросили виконати певну кількість математичних завдань. Коли діти закінчували роботу, частині з них дослідники говорили "У тебе дуже добре вийшло – ти такий кмітливий", а школярам із другої групи - "У тебе дуже добре вийшло – певно, ти дуже старався".

Далі учням дали другу серію завдань, уже складнішу. "Кмітливі" впоралися з ними гірше, ніж "старанні". Більше того, дослідники помітили, що потім перші намагалися навіть трохи прибрехати, розказуючи про свої результати.

Порожня похвала, стверджує Гросс, немовби каже дитині "я не хочу мати з тобою справу як з особистістю, я хочу лише тебе похвалити".

На думку психоаналітика, багатьох батьків дуже сильно критикували, коли вони були малі, й тепер тата й мами щосили намагаються довести, що вони – не такі. Втім замість того, щоби захвалювати нащадків, краще уважно слухати їх, цікавитися тим, що цікавить та захоплює їх, таким чином вибудовуючи їхню впевненість у собі, каже він.

Реклама:

Головне сьогодні