Американський психоаналітик: хвалити дітей – шкідливо

— 14 січня 2013, 16:26

Батьківська похвала може нашкодити самооцінці дитини і створити їй труднощі в навчанні, попереджає американський психоаналітик Стівен Гросс.

На його думку, небезпеку становлять "порожні фрази" такі як "у тебе добре вийшло, дорогенький", "ти такий розумничок".

Про це повідомляє The Daily Mail.

"Порожня фраза – це так само погано, як і бездумна критика – вона висловлює байдужість до почуттів та думок дитини", - говорить Гросс.

Він стверджує, що захоплення дитиною не чинить позитивного впливу на її самовідчуття та радить вихваляти дівчаток та хлопчиків рідше.

ВІДЕО ДНЯ

Як доказ Гросс наводить результати дослідження, проведеного психологами з Колумбійського університету.

До нього були залучені 128 учнів віком 10-11 років, котрих попросили виконати певну кількість математичних завдань. Коли діти закінчували роботу, частині з них дослідники говорили "У тебе дуже добре вийшло – ти такий кмітливий", а школярам із другої групи - "У тебе дуже добре вийшло – певно, ти дуже старався".

Далі учням дали другу серію завдань, уже складнішу. "Кмітливі" впоралися з ними гірше, ніж "старанні". Більше того, дослідники помітили, що потім перші намагалися навіть трохи прибрехати, розказуючи про свої результати.

Порожня похвала, стверджує Гросс, немовби каже дитині "я не хочу мати з тобою справу як з особистістю, я хочу лише тебе похвалити".

На думку психоаналітика, багатьох батьків дуже сильно критикували, коли вони були малі, й тепер тата й мами щосили намагаються довести, що вони – не такі. Втім замість того, щоби захвалювати нащадків, краще уважно слухати їх, цікавитися тим, що цікавить та захоплює їх, таким чином вибудовуючи їхню впевненість у собі, каже він.

Реклама:

Головне сьогодні