Янукович пропонує змінити правила всиновлення дітей іноземцями

— 16 січня 2013, 11:20

У вівторок він вніс у Верховну раду законопроект про ратифікацію Україною "Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міжнародного усиновлення", пише "Коммерсант".

Згадана Конвенція, учасниками якої зараз є 89 держав, була прийнята 29 травня 1993 року в Гаазі.

Вона визначає вимоги до міждержавного всиновлення, повноваження центральних органів влади та акредитованих організацій у цій сфері, а також покладає на приймаючу державу зобов'язання всебічно охороняти права дитини і надавати за запитом країни, де народився малюк, всю інформацію про його долю.

У разі ратифікації конвенції будуть внесені зміни в чинне законодавство - їх Віктор Янукович запропонував окремим законопроектом - зокрема, до Сімейного кодексу.

Пропонується визначити перелік організацій, які можуть займатися питаннями усиновлення та передачі дітей під опіку іноземців.

Це виключно установи влади - органи опіки, служби у справах дітей, Мінсоцполітики або консульські представництва України за кордоном.

Збирати документи і представляти інтереси іноземних усиновлювачів без додаткової плати зможуть організації з держав-учасниць конвенції, а також з країн, з якими раніше були підписані договори про міждержавне усиновлення.

Порядок видачі дозволів на таку діяльність іноземним агентствам повинен розробити Кабінет міністрів. Серед іноземців першочергове право на всиновлення отримають громадяни країн-членів конвенції, держав, з якими раніше були підписані відповідні угоди, а також родичі самих дітей.

За словами уповноваженого президента з прав дитини Юрія Павленка, законопроекти про приєднання до конвенції неодноразово подавалися починаючи з 2006 року, але відхилялися Радою.

"Противники ратифікації заявляли, що це нібито легалізує діяльність іноземних агентств, які беруть гроші за всиновлення. Але вони і так у нас працюють! Наприклад, у 2006 році їх було близько 300, а зараз близько 15. При цьому вони говорять, що надають послуги юриста або перекладача, а довести незаконність їх діяльності дуже важко".

У тексті законопроекту також прописані окремі пропозиції української сторони до тексту конвенції, які повинні бути схвалені її членами. Зокрема, Україна пропонує дозволяти виїзд дитини за кордон тільки після набуття чинності судового рішення про її усиновлення та давати дозвіл на діяльність іноземного агента на своїй території тільки в тому випадку, якщо він буде відслідковувати долю усиновленої дитини.

Ініціативу президента підтримують не всі. Колишній омбудсмен Ніна Карпачова наполягає, що ратифікація конвенції "відкриє повні шлюзи для торгівлі українськими дітьми".

"Парламент тричі відхиляв ратифікацію Гаазької конвенції, оскільки вона не відповідає інтересам українських дітей-сиріт", - додає Карпачова.

При цьому вона зазначила, що цей законопроект не випадково з'явився в Україні після заборони усиновлення дітей в Росії – він поширюється на громадян США.

"Як тільки одна з країн перекриває кисень, відразу ж посилюється тиск на політичний істеблішмент інших країн. Посередницькі структури отримують за це гроші, і це є завуальованою торгівлею дітьми-сиротами", - заявила екс-омбудсмен.

Президент міжнародного правозахисного центру "Ла Страда-Україна" Катерина Левченко не згодна з цим твердженням.

"Ратифікація навпаки впорядкує механізми міжнародного усиновлення. Вона також дасть можливість організаціям, які співпрацюють з Україною, надавати інформацію про усиновлених за кордоном дітей, оскільки в консульствах України немає ні фінансових, ні людських ресурсів для відстеження долі цих дітей", - пояснила вона.

Реклама:

Головне сьогодні