Святкування кінця зимових свят на Буковині. Фото

Все! Відгуляли. Тепер вже офіційно. Буковина, найбільш "маланкуючий" регіон України, вчора, 20 січня 2013 року, завершила сезон новорічних календарних свят яскравим фестивалем "Від Різдва Христового до Йордану".

Дійство традиційно пройшло у чернівецькому скансені — музеї архітектури під відкритим небом, і, вперше за свою 6-річну історію, зібрало просто велетенський натовп глядачів.

На святі були представлені всі "три празника в гості": колядники з Путили, Хотина, Вашківців, Чернівців та Заставної відтворювали різдвяні звичаї.

Колядники з Вашківців
Кіцман

За св. Василя і головний буковинський бренд — Маланку — відповідали вершники-калушарі з Ванчиківців, Горбової, Кіцманю, Бурдюка та Шебутинців, а обряди, традиційні для Водохреща, показали колективи з Лівинців, Чернівців та Ревного.

Колядники з Бурдюка

Мега-зірками свята (нехай і на один день) для глядачів стали маланкарі з покутського села Колінків (Городенківський район Івано-Франківщини). З'ясувалося, що маланка у сусідів сильно відрізняється від буковинської.

Колядники з Колінків

Юнаки у масках та вивернутих кожухах лише нагадували буковинських "ведмедів", а насправді ж були "дідами". Їх навіть до музейної церкви не пустили, бо вони такі: щось ще вкрадуть чи перевернуть. Наглядати за ними потрібно.

В музеї палали ватри, дітлахи безкоштовно каталися на сноутюбах (ці "просунуті" майже-санчата дуже нагадують зовні звичайні автомобільні покришки), були і прогулянки на конях, і маланкування біля скансенівської корчми та прикордонної застави... Весело!

Тепер же залишається ще цілий рік чекати...

Реклама:

Головне сьогодні