Гарний сон збереже шлюб - вчені

— 24 січня 2013, 10:52

Такої думки дотримуються американські психологи із університету Берклі в Каліфорнії, повідомляє The Daily Mail.

На думку вчених, хороший сон позбавляє звички партнерів сприймати один одного "як належне".

У дослідженні взяли участь 60 подружніх пар, віком від 18-ти до 56-ти років.

Кожен учасник експерименту вів щоденник, у якому кожного дня зазначав скільки годин він спав, а також наскільки він цінував гарне ставлення свого партнера. Крім того, парі пропонувалося певне завдання, яке вони мали виконати разом.

За словами дослідників, ті, хто спав більше, краще працювали разом і при цьому стимулювали один одного. Вони також більше цінували свого партнера і частіше дякували йому.

За словами психолога Емі Гордон, поганий сон може зробити нас більш егоїстичними, адже власні потреби ми ставимо вище за потреби партнера. "Переконайтеся, що сказали "дякую", коли ваш партнер робить щось хороше. Нехай він знає, що ви цінуєте його", - радить психолог.

Вчені вважають, що їхні висновки можуть частково пояснити, чому гарний сон є настільки важливим для стосунків. І хоча користь повноцінного сну відома давно, його вплив на шлюб досліджувався мало.

За словами експертів, доросла людина має спати не менше 5 годин на день, щоб належним чином концентруватися та працювати. Утім, варто також зважати на індивідуальні особливості. Так, деяким достатньо поспати і три години, а комусь не вистачає і вісім.

Згідно із даними дослідження, майже дві третини людства не висипається, а кожен третій страждає від безсоння.

Реклама:

Головне сьогодні