У Британії є "церква атеїстів"

— 8 лютого 2013, 19:06

Це зібрання тих, хто перебуває поза релігією: "частково – співи і танці, частково – атеїстична церква, але все – заради уславлення життя", – каже ведучий зборів Сандерсон Джонс, пише Бі-Бі-Сі.

У приміщенні десакралізованої церкви зібралося близько 300 людей, щоб вознести хвалу суботньому ранку. Замість релігійних гімнів вони співають композиції Стіві Вандера й "Квін".

Потім слухають уривки з "Аліси у Задзеркаллі" і лекцію доктора фізичних наук Гаррі Кліффа, присвячену антиматерії.

Це чимось нагадує комедійну виставу. Джонс і його партнерка Піппа Еванс сиплють жартами і заводять публіку, як професійні гумористи – ким вони, власне, і є.

Але говорять і про серйозне.

Темою нинішніх зборів є "чудо" – тобто, пояснює Джонс, що можуть відповісти атеїсти на закид, що їм бракує відчуття чудесного.

Аудиторія – переважно білі молоді представники середнього класу – захоплена тим, що відбувається. Багато хто зізнається, що прийшли, бо після того, як вийшли із християнства, відчували в суботній ранок якусь порожнечу. І лише кілька назвали себе активними атеїстами.

"Це гарний привід зібратися і перейнятися духом громади без релігійних моментів, – вважає фотограф Джесс Бонем. – Це не церква, а зібрання нерелігійних людей".

За даними останнього перепису, кількість людей, які називають себе "нерелігійними", у Англії та Уельсі зросла з 2001 року більш ніж на шість мільйонів – до 14,1 мільйона людей. Нині ці нації є найменш релігійними в західному світі.

Реклама:

Головне сьогодні