10 цікавих фактів про конклав

Кардинали римо-католицької церкви збираються разом, щоб обрати нового Папу Римського. Білий дим над Сікстинською Капеллою свідчитиме про те, що Папу обрали.

Однак що відбувається за зачиненими дверима, перед тим, як цей дим з'явиться?

Зачинений в кімнаті

Слово "конклав" походить від латинського "cum-clave", що буквально означає "з ключем". Тобто кардинали-виборці будуть зачинені в Сікстінській Капеллі доти, поки не оберуть наступника Бенедикта XVI.

Традиція "зачиняти" зявилася ще в 1268-ому році, коли кардинали не могли обрати нового папу протягом 3-х років. Такі справи спонукали народ Риму "прискорити" їхній вибір, замкнувши священослужителів.

Після цього новообраний Папа Грегорі Х постановив, що у майбутньому кардиналів зачинятимуть ще на самому початку конклаву.

Шпигунству - ні!

Під час конклаву кардиналам не дозволяється жодних контактів із зовнішнім світом - ні газет, ні телебачення, ні телефонів, ні Твіттера. Покарання за порушення цього правила - загроза відлучення від церкви.

Перед початком конклаву, Капелла перевіряється на наявність записуючого обладнання чи прихованих камер.

Портативні туалети - головні герої конклаву

Портативні туалети відіграють важливу роль протягом "засідання". До 2005-го року кардинали перебували у доволі "спартанських" умовах саморобних келій, розташованих поряд із Сікстинською Капеллою. Вони спали на жорстких ліжках та використовували горщики.

Утім, Папа Іоанн Павло II змінив це за допомогою нового 5-поверхового будинку, розрахованого на 130 номерів. Проте під час голосування, їм все одно доводиться користуватись горщиками.

За словами директора музею Ватикану Антоніо Паолуччі, він вірить в те, що скоро у Капеллі будуть встановлені хімічні переносні туалети.

"Міжцарів'я" добігає кінця

Понтифікат також називають словом "царювання". Отже, період між двома папами називається "міжцарів'я".

Зазначимо, що більшість царських атрибутів папства були скасовані за часів правління Папи Павла VI, який розпочав свій понтифікат у 1963-ому році коронацією, та ніколи не носив папську тіару.

Зшиті голоси

В перший день кардинали голосують один раз. Наступними днями вони голосують двічі: вранці та ввечері, доки кандидат не набере дві третини голосів.

Кожен пише свій вибір на листку паперу, спеціальним зашифрованим почерком, складає лист паперу навпіл на кидає до спеціальної урни.

Далі всі бюлетені змішуються, відкриваються та ретельно рахуються трьома кардиналами, третій з яких, прошиває підраховані голоси голкою та ниткою. Вкінці кожної сесії голосування, бюлетені спалюють.

Хімічна складова диму

Ті 115 бюлетенів виробляють незвичайну кількість диму, який проходить трубою Сікстинської Капелли. До диму додаються хімікати, щоб "зафарбувати" його у потрібний колір: білий, якщо Папу обрали, чорний - якщо ні.

Утім, навіть білий дим виглядає чорним на тлі світлого неба. Тому вихід білого диму супроводжується дзвонами.

Спеціальні служби готують трубу дял церемонії

У 2005-ому році сталася плутанина. Особа, відповідальна за дзвін, займалася іншими справами, коли із труби пішов білий дим. Тож тоді виникло непорозуміння: наче пішов білий дим, а дзвони мовчали.

S, M і L - розміри папських одіянь

Папа повинен мати відповідний вигляд, коли він виходить до вірян, що збираються на Площі Святого Петра.

Так, Папські кравці Гамареллі готують вбрання у трьох розмірах - S, M і L. Вони складаються з білої ряси, білого шовкового паску, білої шапочки, червоного шкіряного взуття.

Папа одягається самостійно, додаючи до вбрання золотий хрест та червону розшиту накидку.

Величезні ставки

Експерти припускають, що більше 10 млн. фунтів буде поставлено на ту чи іншу кандидатуру Папи. Утім, це не нове явище.

У 1503-ому році ставки на кандидатуру Папи називалися "старою практикою". Між тим, Папа Григорій XIV був сильно роздратований такою практикою та навіть погрожував відлученням від церкви тим, хто продовжуватиме її. Однак азарт переміг.

Просто сказати "так"

Теоретично, обраний Папа має право відмовитися від посади, але на практиці від Святого Духа не відмовляються.

Сумнівно, що новий Папа насолодиться керівництвом найбільшою у світі церквою, у момент, коли зменшується кількість її прихожан, у пресі розповідається про секс-скандала, пов'язані зі священиками, а всередині церкви - внутрішні чвара.

Перша кімната, яку відвідує новий Папа перед тим, як вийти на балкон є, так званою, кімнатою сліз.

Гендерним тестам зась!

Стільці із великим отвором посередині вважалися своєрідним "тестом" для перевірки статі новообраного Папи. Існують історичні свідчення, що метою перевірки є запобігання повторенню скандалу із "Папою Джоан", легендарної жінки-кардинала, яка нібито була Папою у 14-ому столітті.

Утім, більшість істориків впевнені, що історія Джоан - нонсенс.

Ці стільці знаходяться у музеях і їх призначення досі не визначене. Одна із теорій розповідає, що їх використовували для того, аби перевірити чи новий Папа випадково не кастрований.

За матеріалами Бі-бі-сі

Реклама:

Головне сьогодні