Тест

Вчені змогли через "лайки" визначити особисті якості користувача

Звіт про свою роботу дослідники опублікували в журналі Національної академії наук США, пише Лента.ру.

Учені використовували дані понад 58 тисяч добровольців, які надали дослідникам доступ до своїх особистих даних через додаток myPersonality. За допомогою статистичної моделі вчені проаналізували "лайки" і порівняли результати з даними із профілів.

Згідно зі звітом, алгоритм з точністю до 95% зміг відрізнити афроамериканських користувачів від білих. Сексуальну орієнтацію система вгадувала з точністю 88 відсотків, а віросповідання – 82%.

Модель навіть могла визначити, чи вживає людина наркотики - з точністю близько 73%. Крім цього, статистична модель "вгадувала" політичні погляди користувача і його сімейний стан.

У ході дослідження вчені виявили такі курйозні залежності, як зв'язок між любов'ю користувача до картоплі фрі та його високим IQ. При цьому дослідники підкреслюють, що кореляція не завжди є прямою. Так, наприклад, тільки 5% гомосексуалів поставили "лайк" одностатевим шлюбам.

Дослідники помітили, що статистична модель може давати досить точні результати, аналізуючи не тільки "лайки", але і іншу активність користувача в інтернеті.

Вчені відзначили, що такий аналіз дає широкий простір для маркетингу і реклами, але при цьому звернули увагу на потенційні загрози, які несе розкриття такої інформації користувачем.