Одружені чоловіки успішніші в кар’єрі, аніж заміжні жінки - дослідження

— 25 березня 2013, 11:01

Таких висновків дійшов дослідницький центр кадрового порталу hh.ua.

Так, третина респондентів вважає, що одруження позитивно впливає на кар’єрний ріст. Менша частина (близько 25%) упевнена: неодружені люди продуктивніше і краще працюють.

Утім, багато жінок (26%) переконані, що наявність або відсутність сім’ї не впливає на робочі якості людини.

Ті, хто вважають одруження каталізатором кар’єри, стверджують: сімейні люди прагнуть більше працювати, оскільки їм потрібно утримувати сім’ю. З тієї ж причини вони ставляться до роботи серйозніше, ніж холостяки.

Цікаво, що чоловіки частіше, ніж жінки, вказують на відповідальніше ставлення до роботи зі сторони "сімейних" людей. А дами вважають, що шлюб додає працівнику більшої солідності в очах роботодавця.

Але є у "сімейних" працівників і недоліки. Наприклад, вони не завжди згодні на понаднормову роботу або змушені вирішувати сімейні питання в робочий час.

Для представниць прекрасної статі понаднормова робота проблемніша, ніж для чоловіків. Зате останні, будучи одруженими, значно вибагливіші в зарплаті, ніж холостяки.

Виникають у роботодавців труднощі з відрядженнями та відпустками одружених: відпустку вони хочуть влітку, а відрядження змушені погоджувати з планами й бажаннями другої половини.

А ось на ефективність роботи сімейний статус, на думку опитаних, не впливає. Це залежить не від штампа в паспорті, а від особистих якостей людини, вважають вони.

Між тим, більшість респондентів відзначає, що зміна сімейного статусу ніяк не вплинула на їхню кар’єру. Але все ж таки жінки рідше, ніж чоловіки, зауважують, що одруження дало позитивний поштовх для їхньої професійної діяльності.

І частіше говорять про те, що з появою чоловіка кар’єра пішла на спад, адже багато уваги потрібно приділяти домашнім справам.

Багато неодружених офісних працівників бояться, що зміна сімейного статусу негативно вплине на їхню кар’єру. Близько 40% вірять, що одруження зашкодить успіхам на роботі.

44% опитаних відзначають, що поєднувати особисте життя і роботу важко, а інколи навіть дуже важко. Решта 56 % з легкістю встигають і там, і там.

В опитуванні брали участь 1909 респондентів, серед яких 51 % — чоловіки, 49 % — жінці у віці від 21 до 40 років. 41 % респондентів офіційно одружені, 19 % — живуть в громадянському шлюбі. 31 % — неодружені або холості, 8 % — розлучені.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні