Самотність шкодить нашому здоров'ю - вчені

— 26 березня 2013, 17:18

Однак, якщо вірити останнім дослідженням, небезпечно не стільки почуття самотності, скільки безпосередньо соціальна ізоляція, повідомляють Вести.ru.

"Коли ми говоримо про самотність і соціальну ізоляцію, то часто маємо на увазі, що це одні і ті ж поняття, - говорить Ендрю Степто (Andrew Steptoe) психолог і епідеміолог з університетського коледжу Лондона. - Але недолік соціальної активності заподіює здоров'ю шкоду незалежно від того, чи відчуває людина самотність чи ні".

Дослідження, результати якого опубліковані в журналі PNAS, базується на результатах опитування, проведеного в 2004-2005 роках серед 6500 чоловіків і жінок старше 52 років.

Протягом семи років, до березня 2012-го року, фахівці відстежували причини смерті учасників лонгітюдного дослідження (довготривалий дослід, в якому бере участь та сама група людей), моделюючи розвиток подій і використовуючи статистичний метод регресії Кокса (Cox regression) для аналізу виживаності.

Результати виявилися вражаючими: соціальна ізоляція на відміну від самотності помітно корелювала з високою смертністю, причому для затворників ризик померти зростав на 26% незалежно від статі, добробуту або професії.

"Людині дійсно вкрай важливо підтримувати соціальні контакти з оточуючими: в сім'ї, на роботі, у вільний час, - говорить професор Степто. - Соціальна ізоляція особливо небезпечна для людей у віці, і суспільству необхідно докласти всіх зусиль, щоб полегшити їх самотність".

Реклама:

Головне сьогодні