Вчені розкритикували "святий образ" Матері Терези

— 4 березня 2013, 17:19

Агнес Гонджа Бояджиу народилася в Албанії, де вона заснувала Благодійну місію та провела більшу частину свого життя, наглядаючи за хворими та бідними, пише The Daily Mail.

Вона отримала Нобелівську премію миру, а у 1979-ому році була зарахована до лику блаженних.

Утім, багато критиків поставили під сумнів її праведний образ. Відповідний матеріал був опублікований у журналі Studies in Religion/Sciences. Автори матеріалу стверджують, що її "священна репутація не витримує жодної критики".

Професор та один із авторів статті Серж Ларівьє розповідає: "У пошуках документації про феномен альтруїзму на семінарі з етики, один із членів нашої групи натрапив на життя і творчість однієї з найбільш знаменитих жінок католицької церкви і тепер частину нашої колективної уяви - Матір Терезу".

"Опис був настільки екстатичним, що зачепив нашу цікавість і підштовхнув нас до подальших досліджень", - розповідає він.

Учені проаналізували близько 300 документів, які розповідають про життя знаменитої монахині, і дійшли висновку, що образ матері Терези створений пресою і не витримує перевірки фактами - як і її зарахування до лику блаженних.

Зокрема, вчені кажуть про "її доволі сумнівні способи догляду за хворими, її сумнівні політичні контакти, її підозріле управління величезними сумами грошей, які вона отримала, і її надмірно догматичні погляди, що стосуються, зокрема, абортів, контрацепції та розлучень".

На момент своєї смерті, Мати Тереза відкрила 517 місій у більш ніж 100 країнах світу. Утім, лікарі, які відвідували ці місця, називали їх "будинками для вмираючих". Там була повна відсутність гігієни, недостатнє харчування та знеболення, а також непридатні для життя умови.

"Всі ці чинники не можна було пояснити відсутністю грошей, адже вона отримувала гроші з усього світу", - йдеться у виданні.

Автори дослідження також зазначають, що після численних стихійних лих в Індії вона запропонувала постраждалим молитви і медальйони Діви Марії, але жодної прямої і грошової допомоги.

В той же час, вона підтримувала дружні зв'язки з диктаторським режимом Гаїті і навіть отримала орден Легіону Слави з рук президента Жан-Клода Дювальє. Через секретні банківські рахунки, якими вона курувала, проходили величезні суми, призначення яких залишається невідомим.

Доктор Ларівьє також стверджує, що образ "святої" був створений в 1968 році журналістом Бі-бі-сі Малкольмом Маггеріджем, який поділяв жорсткі погляди матері Терези відносно заборони абортів, і провів її блискучу рекламну кампанію.

Реклама:

Головне сьогодні