Виноробні регіони можуть зникнути через зміни у кліматі - вчені

— 10 квітня 2013, 16:44

Про це йдеться у новому дослідженні, опублікованому у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Винний виноград - рослина надзвичайно вибаглива, а також чутлива до змін кількості опадів, температури та вологості, повідомляє news.yahoo.com із посиланням на АР.

Наразі вчені прагнуть передбачити, як розвиватиметься виноградарство у нових умовах. І хоча дослідники припускають, що кліматичні зміни у виноробних регіонах все-таки відбудуться до 2050-го року, навіть вони були здивовані різкістю зміни кліматичних моделей.

Дослідники прогнозують, що великі ділянки Франції, Іспанії та Італії стануть негостинними для винограду до 2050-го року. Крім того, більшість регіонів Австралії стануть занадто сухими та спекотними для винограду, а вина знаменитої Напи у Каліфорнії та Сономи - просто зникне з полиць магазинів.

"Зміна клімату призведе до величезного струсу у географічному розподілі виробництва вина", - каже Лі Ханна, співавтор дослідження.

Вона також зазначає, що деякі з існуючих виноградників продовжать працювати, але, ймовірно, потрібен буде додатковий імпорт води для їхнього зрошення.

Між тим, в той час як відомі на весь світ Бордо, Тоскана і Напа демонструють кліматичні зміни, дослідники стверджують, що внаслідок потепління, можуть з`явитися нові винні регіони.

Реклама:

Головне сьогодні