Найкраще жити у Швеції - вчені

— 19 квітня 2013, 14:20

Такого висновку дійшли дослідники Гарвардського університету та Політехнічного інституту штату Массачусетс. Разом з професіоналами з усього світу вони розробили новий метод вимірювання рівня життя.

Нову методику та результати першого дослідження представили під час світового форуму соціальних підприємців у британському Оксфорді, пише Голос Америки.

"Ми не вимірюємо економічні показники, натомість аналізуємо речі, які безпосередньо стосуються людей. Чи є у них достатньо харчів, чи мають вони житло, чи доступна медична допомога, чи створені для них можливості у житті" – каже Майкл Ґрін, виконавчий директор організації "За Соціальний Прогрес", яка ініціювала розробку нової методики.

Ці питання входять загалом до дванадцяти факторів, за якими вимірюється рівень життя, за новою методикою.

Поміж іншого, науковці враховують стан навколишнього середовища в країні, персональні права і навіть доступ до Інтернету. Після Швеції, другу сходинку в індексі соціального розвитку, каже Ґрін, посіла Великобританія:

"Швеція та Великобританія опинилися на верхівці, оскільки там успішно комбінують європейську модель соціального забезпечення та охорони навколишнього середовища з американською моделлю можливостей та громадянської свободи, прав, тощо", - кажуть експерти.

Автори індексу соціального розвитку звертають увагу, що їх методика не враховує обсяги урядових вкладень у ту чи іншу галузь, як то охорона здоров’я. Натомість, зазначив співавтор дослідження Альваро Родріґез, вони аналізують загалом стан галузі, як то здоров’я населення та доступ до медицини.

"Мова не про вкладення, а про результат. Ми дуже уважно дотримувалися цього принципу, інакше б ми, певним чином, заохочували великі уряди витрачати гроші", – каже Альваро Родріґез.

Для першого разу дослідники оцінили стан справ у 50 країнах світу. З країн, що розвиваються, найвище – 12-те місце – посіла Коста-Ріка, завдяки високим показникам у галузі екології та освіти.

Україну дослідники не аналізували. З найближчих сусідів, Польща – на 13-му місці, Грузія – на 27-му, Росія опинилась на 31-му.

Найгірший рівень життя з вивчених країн мають Нігерія та Ефіопія.

Автори нової методики кажуть, що хотіли показати можновладцям, що не обов’язково мати високий валовий продукт, аби забезпечити високий рівень життя свого населення.

Реклама:

Головне сьогодні