Жінка-легенда. Знамениті фрази Маргарет Тетчер та історія у фото

У понеділок "залізна леді" Маргарет Тетчер померла від інсульту. За словами речника Тетчер лорда Белла, сталося це вранці 8 квітня.

"На превеликий жаль Марк та Керол Тетчер оголосили, що їхня мати баронеса Тетчер упокоїлась у мирі після інсульту, який стався цього ранку", - зазначив Белл.

Вона народилася у 1925 році, була прем'єром від консервативної партії з 1979 року до 1990. Вона була першою жінкою, яка обіймала цю посаду і керувала країною безперервно 11 років.

Тетчер була союзником президента США Рональда Рейгана у боротьбі з Радянським союзом. "Залізною леді" її під час Холодної війни назвала газета "Красная звезда", яку видавало Міноборони СРСР.

Маргарет Тетчер втілила у життя ряд консервативних заходів, які стали частиною політики так званого "тетчеризму". Після виходу у відставку (1990 рік) Тетчер написала книгу "Мистецтво управління державою".

Читайте також статтю про Маргарет Тетчер на "Історичній правді" Війна, що породила "залізну" Тетчер. 30 років битві за Фолкленди

Як писала "Українська правда. Життя", у березні минулого року в прокат вийшла біографічна стрічка "Залізна леді", яка розповідає про сімейне життя та політичну кар’єру Маргарет Тетчер.

Творці фільму вирішили зменшити політичну складову майбутнього фільму і зосередитися на особистому житті своєї героїні. Їхня стрічка показує Тетчер насамперед як жінку та матір, і навіть її політична активність, схоже, була продиктована бажанням втілити у життя заповіти обожнюваного батька.

Знамениті афоризми Маргарет Тетчер:

"Я виключно терпляча, за умови, що все буде по-моєму"

Маргарет Тетчер. Фото з Вікіпедії

"Півень, можливо, гарно кукурікає, та яйця все-таки несе курка"

"Чому, якщо чоловік проявляє характер, то він справжній мужик, в якщо жінка проявляє характер, то вона - стерво?"

"Неможливо зрозуміти всіх, якщо не послухати кожного"

"Єдиний спосіб дістатися вершини драбини - долати сходинку за сходинкою, по одній за раз. І в процесі цього підйому, ви не очікувано побачите у себе всі необхідні якості, навички та вміння, необхідні для досягнення успіху, котрого ви, начебто ніколи не мали"

"Якщо я буду сама проти сорока восьми, мені буде шкода цих сорок вісім"

"Жага до перемоги палає в кожному із нас. Воля до перемоги - питання тренування. Спосіб перемоги - питання честі"

"Я люблю суперечку. Я люблю дебати. Я не очікую ні від кого, що він буде сидіти і погоджуватися зі мною – це не те, що треба робити"

"Я не політик консенсусу. Я – політик переконання"

"Я не переймаюся тим, скільки говорять мої міністри, допоки вони роблять те, що я кажу"

"Для тих з вас, хто чекає, затамувавши подих, улюбленої фрази медіа про розворот на 180 градусів, то я можу сказати лише одне: якщо ви хочете – ви і розвертайтеся. Леді не розвертається"

"Ніхто б зараз не згадував Доброго Самаритянина, якби у того були тільки хороші наміри. У нього також були і гроші"

"Немає такого поняття, як суспільство. Є окремі чоловіки і жінки, і є сім’ї"

"Будь-яка жінка, яка розуміє, як вести господарство, наблизиться до розуміння того, як керувати країною"

"Це була зрада з посмішкою на обличчі. Можливо, це було найгірше з усього". 1993, про колегу з уряду, який порадив їй піти у відставку.

"Дім – це місце, куди приходиш тоді, коли немає більше куди піти" (Травень 1991, шість місяців після відставки)

Усі фото The Daily Mail

Цитати у перекладі української служби Бі-Бі-Сі та Esquire

Реклама:

Головне сьогодні