Тест

В Україні зафіксували гострий дефіцит справжніх чоловіків

Саме такими є результати дослідження, оприлюднені компанією Research & Branding Group, що проводилося у період із 19-го по 29-е квітня в 24-ох областях України.

Так, більшість мешканців країни згодні з тим, що гендерна та соціальна ролі чоловіків у сучасному суспільстві зазнали змін: у суспільстві відчувається гострий дефіцит "справжніх чоловіків" (65% опитаних), а манери та поведінка сучасних чоловіків стали менш "мужніми" (63% опитаних).

Крім того, в з'ясувалося, що роль чоловіків у родині знизилася: вони все частіше заробляють менше грошей, ніж дружини, не приймають важливі сімейні рішення (54% опитаних).

Між тим, найхарактернішими рисами сучасного українського чоловіка залишається мужність і сила, а жінки - хазяйновитість.

Розум та інтелект посідають другу сходинку, як у чоловіків так і в жінок.

Так, досліджуючи суспільну думку українців, щодо їх ставлення до гендерних стереотипів та їх трансформацій, дослідники виявили, що основними рисами сучасного українського чоловіка є: мужність та сила (15%), розум та інтелект (12%), здатність добути їжу та нагодувати родину (11%), хазяйновитість (9%), надійність (8%), матеріальна забезпеченість (8%), працьовитість (7%), порядність (6%), чесність (6%), здатність захищати та бути опорою (5%), піклування (5%) і на останок - доброта (4%).

Цікаво, що в ході дослідження, жінки частіше за чоловіків відзначили таку якість як надійність (10% проти 6%), а чоловіки, частіше, ніж жінки відзначили образ добувача, годувальника (13% проти 9%).

Крім того, такі якості, як мужність і сила частіше відзначалися на Заході (19%) і Сході (18%), ніж на Півдні (10%) і в Центрі (13%) України. Розум і інтелект, в якості найбільш характерних чоловічих рис, набагато частіше називали на Сході України (19%).

Що стосується жінок, то найбільш притаманними рисами сучасних українських жінок є: хазяйновитість (22%), розум, інтелект (12%), зовнішня привабливість, краса (11%), образ гарної матері (11%), ніжність, жіночність (9% ), дбайливість (7%), образ берегині сімейного вогнища (6%), доброта (6%), вірність (6%), працьовитість, образ трудівниці (5%), мудрість (5%), порядність (5% ), незалежність (5%) і діловитість, образ бізнес-леді (4%).

В ході опитування, чоловіки частіше за жінок відзначили такі жіночі якості як, розум, інтелект (14% проти 11%), а також зовнішню привабливість і красу (13% проти 10%).

Хазяйновитість, виявилося, більше притаманна західним жінкам (24%) і в Центрі (25%). Натомість, розум і інтелект набагато частіше відзначали на Сході України (20%).

Дбайливість частіше називалася мешканцями Півдня (10%) та Сходу (9%), а незалежність, частіше інших регіонів відзначали на Сході (9%).

Бізнес-леді, на думку українців, частіше можна зустріти на півдні України (9%).

Крім того, більше половини українців (52%) вважають, що з роками, стереотип чоловік-добувач ослаб. Не дивно, що переважно саме так вважають жінки (61%).

В свою чергу, що стосується стереотипу "жінка-господиня", то тут думки розійшлися. 38% опитаних вважає, що цей стереотип ослаб, а 36% вважає, що не змінився. 21% вважає, що даний стереотип навіть посилився.

В ході дослідження також з`ясувалося, що у сучасному українському суспільстві, переважають два типи чоловіків: із зобов'язаннями (28%) та "без них" (27%).

Кожного п'ятого українського чоловіка прирівняли до типу "егоцентрик, типовий холостяк" (20%), а кожного десятого - до типу "сучасний і на крок попереду" (11%).