Премію ЮНЕСКО у галузі свободи преси отримала ув’язнена журналістка з Ефіопії

— 4 травня 2013, 08:41

Церемонія нагородження відбулася за відсутності лауреатки 3 травня у Сан Хосе (Коста-Рика)

Рейот Алему

32-річна Рейот Алему, яка вже два роки перебуває у в'язниці, працювала оглядачем в одній з незалежних газет, критикуючи дії уряду Ефіопії. В одній з публікацій вона порівняла тодішнього прем'єр-міністра країни з лівійським диктатором Муамаром Каддафі.

У червні 2011 р. журналістку було заарештовано, а потім засуджено до 15 років тюрми, нібито за співпрацю з терористичними угрупованнями. Пізніше апеляційний суд скоротив термін її ув'язнення до 5 років, прибравши усі звинувачення окрім пропаганди терроризму.

У в'язниці стан здоров'я Алему суттєво погіршився, внаслідок чого їй було зроблено термінову операцію.

Щорічна премія ЮНЕСКО у галузі свободи преси вручається журналістам під час Міжнародної конфереції працівників медіа і покликана відзначити їхній вагомий внесок у професію. Премія названа на честь колумбійського журналіста Гільєрмо Кано, вбитого найманцями колумбійських наркобаронів у Боготі. Приз вручає вдова журналіста Ана Марія Кано.

Ана Марія Кано

У цьогорічній церемонії, що проходила у Сан Хосе (Коста-Рика) взяли участь близько 400 представників ЗМІ з усього світу. Урочисту церемонію нагородження відвідала президент республіки Лаура Ченчілья та міністр інформації Франціско Гонсалез.

Лаура Ченчилья и гендиректор ЮНЕСКО Ирина Бокова

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні